Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Koffietentjes en gezonde to-gozaken schieten als paddenstoelen uit de grond in Amersfoort

Het aantal horecazaken in de regio Amersfoort is de afgelopen acht jaar flink toegenomen. Vooral koffietentjes, gezonde to-gozaken met sushi of salades en afhaalrestaurants schoten als paddenstoelen uit de grond.

In de gemeente Amersfoort nam het aantal horecazaken tussen 2012 en 2020 toe van 313 naar 364 (16 procent stijging), blijkt uit cijfers van databedrijf Datlinq. De meest opvallende stijger is Bunschoten, waar het aantal zaken toenam van 40 naar 58 (45 procent). In Nijkerk steeg het aantal horecazaken met 23 procent van 53 naar 65 zaken. In Soest gaat het om een stijging van 70 naar 84 zaken (20 procent) en in Leusden nam het aantal zaken toe van 40 naar 45 (13 procent).

De grootste stijger in deze regio is Renswoude (67 procent). Hier nam het aantal horecagelegenheden toe van 6 tot 10. Dalers zijn er ook. In Woudenberg (13 procent) en Scherpenzeel (6 procent) nam het aantal zaken af.

Bedrijfskantines 

De groei is volgens Datlinq deels te verklaren vanwege het feit dat mensen vaker buiten de deur gaan eten. Veel bedrijfskantines zijn de afgelopen jaren verdwenen, waardoor werknemers elders gaan lunchen. Ook is het aantal zzp’ers toegenomen: zij werken vaak in horecagelegenheden zoals koffiebars en lunchrooms. Het toenemende toerisme is ook een verklaring voor de groei.

Verder stimuleert winkelleegstand de komst van nieuwe horecazaken, zegt marktonderzoeker Martijn de Bruin. ,,Er zijn veel winkelpanden vrijgekomen die zijn ingevuld door daghoreca zoals koffiebars en lunchrooms.’’

Niet alle horeca groeit. Het aantal cafés en kroegen is de afgelopen jaren afgenomen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort