Volledig scherm
Het aantal dagen dat woningen in deze regio te koop staan, is gelijk gebleven: 82. © ANP

Koophuis in Amersfoort kost nu gemiddeld 371.000 euro

De woningmarkt in Amersfoort en omstreken blijft onveranderd krap. Met name ouderen die op zoek zijn naar een gelijkvloerse koopwoning en starters met bescheiden middelen zijn de dupe van het geringe aanbod en de hoge prijzen.

Die conclusie trekt makelaarsvereniging NVM op basis van de donderdag gepubliceerde verkoopcijfers over het tweede kwartaal van 2019. Het aantal te koop staande woningen en appartementen in de regio daalde met 3 procent (ten opzichte van het eerste kwartaal) naar 790. Er kwamen 19,5 procent minder tussenwoningen op de markt, terwijl ook het aanbod van vrijstaande woningen met 11 procent afnam. Bij appartementen (+23 procent) en twee-onder-een-kapwoningen (+12) groeide de keuze voor de potentiële kopers daarentegen.

Minder woningen

De makelaars verkochten de afgelopen drie maanden zes procent minder woningen in de regio Eemland, die bestaat uit Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Woudenberg, Hoevelaken, Soest en Achterveld. De gemiddelde prijs van een huis steeg ten opzichte van een jaar eerder met 8,5 procent naar 371.000 euro. Twee-onder-een-kappers werden 10,5 procent duurder en kosten nu gemiddeld 438.000 euro. Voor een tussenwoning zijn kopers in de regio nu gemiddeld 312.000 euro kwijt, 9,5 procent meer dan in juli 2018. Volgens NVM ging in het tweede kwartaal 40 procent van de huizen weg boven de vraagprijs; gemiddeld werd 1,5 procent meer betaald.

Omdat het aanbod beperkt blijft en de vraagprijs nog steeds stijgt, spreekt NVM nog altijd van een krappe woningmarkt in Amersfoort en de omliggende gemeenten. Ouderen die hun huis willen verruilen voor een gelijksvloerse woning komen volgens de makelaarsvereniging nauwelijks aan bod. Jonge stellen die voor de aanschaf van hun eerste huis staan, lopen stuk op de hoge prijzen.

Het aantal dagen dat woningen te koop staan in het gebied is tot slot gelijk gebleven: 82. Wel staan vrijstaande woningen met gemiddeld 188 dagen veel langer te koop dan een jaar geleden. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort