Het Zwitserse koororgel staat sinds 1967 in de St. Joriskerk.
Volledig scherm
Het Zwitserse koororgel staat sinds 1967 in de St. Joriskerk. © Erik van Til

Koororgel St. Joriskerk in Amersfoort krijgt 'borstwerk'

Groot nieuws voor de orgelliefhebber: het Zwitserse koororgel in de St. Joriskerk in Amersfoort krijgt z'n langverwachte tweede klavier. Dat is mogelijk dankzij een gift van bouwbedrijf Schoonderbeek in Amersfoort.

Het Metzlerorgel uit 1967 is destijds geplaatst als geschenk van auto-importeur Pon uit Amersfoort. Het bevat één klavier met tien registers (stemmen). Destijds was al rekening gehouden met een eventuele uitbreiding. Orgelminnend Nederland roemt dit orgel. Organist Sietse de Vries won in 2000 een improvisatieconcours in de St. Joriskerk door alleen op het koororgel te spelen.

Orgelmaker Bernhardt Edskes uit het Zwitserse Wohlen is al begonnen met de bouw van het tweede klavier, het zogeheten borstwerk, dat voorlopig vijf registers krijgt. Voor de liefhebbers: een Holpijp 8, Fluit 4, Gemshoorn 2, Quint 1 ½, Terts 1 3/5 en Tremulant. In 1967 werkte Edskes als medewerker van Metzler al mee aan de bouw van het orgel.

Verder wordt er een manuaalkoppel en twee pedaalkoppels aangebracht. Een zesde register, de Dulciaan, wordt nu nog niet geplaatst. Als er genoeg geld is, komt de Dulciaan er alsnog. Om de Dulciaan te kunnen plaatsen is er nog 15.000 euro nodig. Daarvoor zijn sponsors en donaties nodig. Adoptie van één of meer pijpen is mogelijk voor 50, 75 en 100 euro, afhankelijk van de grootte van de pijp.

Bij donaties van 250 euro of meer wordt de naam van de sponsor vermeld op een plaquette die een plaats krijgt bij het orgel. Na de voltooiing krijgt het koororgel een prominentere plek in de concerten, kerkdiensten en andere activiteiten in de St. Joriskerk.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort