Volledig scherm
Het voormalig Militair Hospitaal staat in de belangstelling van meerdere gegadigden. © AD

Kopers kunnen bieden op Militair Hospitaal in Amersfoort

De openbare inschrijving voor de verkoop van het voormalig Militair Hospitaal aan de Hogeweg in Amersfoort is gesloten.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is begonnen met de voorselectie van de mogelijke kopers. Hoeveel geïnteresseerden zich hebben aangemeld voor de koop van het pand en de bijbehorende grond (perceelgrootte is 21.930 vierkante meter), kan woordvoerder Loek Houtepen niet zeggen ‘omdat dit het verkoopproces zou kunnen beïnvloeden’.

Aanmelders moesten wel aan kunnen tonen ervaring te hebben met het herontwikkelen van binnenstedelijke projecten en rijksmonumenten. De definitieve bieding op het complex moet uiterlijk 20 september zijn ingediend. Op 15 november wordt de nieuwe eigenaar bekend gemaakt.

Richtlijnen 

Quote

De gemeente ziet graag dat het pand gebruikt wordt voor wonen of zorg.

Kopers moeten voldoende geld bieden, maar moeten ook rekening houden met de richtlijnen van de gemeente Amersfoort. Deze wensen en eisen gaan over het behoud van de groene en representatieve uitstraling van het complex, het in stand houden van het omringende water, ondergronds parkeren en een grondige restauratie. Daarnaast bestaat de eis dat de hoofdingang aan de achterkant bij het Zeevaarderspad komt.

Het rijksmonument aan de rand van de binnenstad was tot 1963 in gebruik als militair ziekenhuis. Het gebouw stond daarna lang leeg en werd tijdelijk bewoond en gebruikt door bedrijfjes. Recent was het complex in beeld voor de opvang van vluchtelingen. De gemeente Amersfoort was enkele jaren geleden in de gelegenheid het complex te kopen, maar haakte vanwege de hoge verkoopprijs af.

Er geldt op dit moment een kantoorbestemming voor het pand, maar de gemeente ziet graag dat het gebruikt wordt voor wonen of zorg. Amersfoort wil dan ook onder voorwaarden meewerken aan nieuw- en hoogbouw op het terrein.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort