Volledig scherm
Een protestmars van de War naar het gemeentehuis. © Nico Brons

Kritiek op 'plan War' houdt aan

Het politieke besluit mag inmiddels al bijna een maand geleden genomen zijn: medestanders van de War, van binnen én buiten de stad, blijven het Amersfoortse stadhuis bestoken met kritiek op de 'doodsteek voor de culturele broedplaats'.

Quote

Neem de War serieus en vertrouw op het grote draagvlak voor haar activitei­ten.

Prof. dr. Ir. Jan Rotmans

,,De War is niet alleen voor die paar bewoners zo belangrijk, maar voor al die vrijwilligers, wetenschappers en denkers die de noodzaak van verandering zien en daar letterlijk met hoofd en handen een bijdrage aan leveren. Al deze honderden vrijwilligers en deelnemers zijn straks hun zeer laagdrempelige werk- en opslagplek kwijt en daarmee hun ideeën, hun enthousiasme en hun motivatie. (...) Ik vraag u nogmaals om het collectief de War serieus te nemen en erop te vertrouwen dat er een groot draagvlak is voor haar activiteiten."

Was getekend: prof. dr. Ir. Jan Rotmans, vooraanstaand hoogleraar aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit. Nog afgelopen vrijdag zond hij een brief die met deze tekst besluit naar het stadhuis, in de hoop de War te kunnen redden, de culturele broedplaats aan de oevers van de Eem.

De War kreeg eind vorige maand te horen dat ze de oude fabriek en loodsen moet verlaten. Op het 7.000 vierkante meter grote terrein komen onder meer (studenten)-woningen en ateliers. Ze worden gebouwd door Rovase, een Amersfoorts bedrijf dat ruim 820.000 euro neertelt voor het stuk grond. Het project moet in het voorjaar van 2022 zijn afgerond. Rovase én de gemeente stellen dat er in het plan ook ruimte is voor de War, maar met deze handreiking nemen betrokkenen en medestanders geen genoegen: ze willen dat hún plan (en bijbehorend bod van 600.000 euro) alsnog wordt geaccepteerd.

Quote

Toon jezelf als wethouder als voorvech­ter in het stadsbe­stuur.

Prof. dr. Ir. Jan Rotmans

Persoonlijk
Het verhaal dat afgelopen vrijdag in deze krant stond over de voorgenomen sloop van de oude Noack-fabriek aan de Soesterweg (overigens géén gemeentelijk initiatief), wakkert onder sommigen het verzet tegen het verdwijnen van de War verder aan. Rob Lampe, politiek watcher en gezicht van wijlen Omroep Amersfoort, roept dit weekend in een brief cultuurwethouder Bertien Houwing (D66) persoonlijk op in actie te komen.

,,Toon jezelf als wethouder als voorvechter in het stadsbestuur," schrijft hij. ,,Daar zijn moedige acties voor nodig, maar juist daaraan herken je de mensen met visie en durf." Op het terrein van de War worden ook nog altijd plannen voorbereid. Vanavond is hier weer een vergadering over.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort