Volledig scherm
© AD

Kritiek op trage aanpak woekerende duizendknoop in Soest

Democraten Soest Natuurlijk (DSN) is kritisch over de aanpak van de Japanse duizendknoop door de gemeente, die volgens de partij de plant al jaren laat woekeren zonder iets te doen.

In het groenbeheerplan Soest-Soesterberg van 2008 werd al gesproken over de aanpak om verspreiding van uitheemse soorten te gaan. In het najaar van 2017 antwoordde het college op schriftelijke vragen dat er een proef is gedaan met branden op drie locaties langs de Dalweg. Op dat moment waren al 284 locaties in Soest bekend waar de duizendknoop groeit. Bij de programmabegroting 2018 stelde de gemeenteraad 10.000 euro beschikbaar voor  een plan van aanpak.

,,Nu, mei 2019, staat op pagina 34 van de Jaarstukken 2018 te lezen dat er een plan van aanpak is opgesteld dat in het eerste kwartaal 2019 ter goedkeuring is aangeboden. In dat plan zou zijn aangegeven op welke wijze de gemeente de inwoners bij de bestrijding gaat betrekken, omdat de JDK vermoedelijk ook al voorkomt in particuliere tuinen. Deze geschiedenis roept nogal wat vragen op, ook omdat een van de leden van DSN vorige maand nog na een melding over de Japanse Duizendknoop te horen kreeg dat deze exoot op dit moment niet wordt bestreden. Het lijkt er dus op dat u al die jaren de Japanse Duizendknoop gewoon heeft laten woekeren zonder ook maar iets te doen", schrijft Yolande Gastelaars aan het Soester college.

,,Hoe denkt u ons en de inwoners het vertrouwen te kunnen geven dat de aanpak van de

JDK nu snel en effectief wordt opgepakt?", wil Gastelaars weten. Ook wil DSN toezegging dat voor de bestrijding geen roundup wordt gebruikt.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort