Het team van ATM Model Art: vanaf links Marisja Smit, Antal Bos en Thijs Trompert.
Volledig scherm
Het team van ATM Model Art: vanaf links Marisja Smit, Antal Bos en Thijs Trompert. © Frans Kanters

Kunstenaars van De Stier in Amersfoort krijgen eigen boek

ATM Model Art bestaat twintig jaar en viert dat met een geïllustreerd boek. Daarvoor zijn journalist Thijs Tomassen en fotograaf Frans Kanters aangetrokken.

‘ATM’ staat voor de driekoppige leiding: Antal Bos en het kunstenaarsechtpaar Thijs Trompert en Marisja Smit. Het boek wordt uitgebracht in eigen beheer, op 10 oktober.

ATM maakt decorstukken voor festivals en de openbare ruimte van hout en staal. Het bedrijf is vooral bekend als maker van De Stier, het enorme, stalen beeld op de rotonde aan het begin van de Kamp. Al een jaar na de plaatsing ervan diende het als oriëntatiepunt.

Quote

Met je billen bloot ga je niet voor iedereen, maar voor Thijs en Frans wel.

Anton Bos, Thijs Trompert en Marisja Smit, ATM

,,We zien Thijs nog binnenkomen in onze werkplaats, begin 2019'’, aldus de kunstenaars. ,,Of we ervoor openstonden dat hij als een ‘fly on the wall’ zou meekijken hoe we werken en leven, met een boek als eindresultaat. Wij waren prettig overdonderd; natuurlijk zeiden we ja. Met je billen bloot ga je niet voor iedereen, maar voor Thijs en Frans wel.’'

Ruwe handen 

De drie kunstenaars vinden het van belang dat het boek niet alleen de eindproducten maar ook het maakproces laat zien. Voor de ware enthousiastelingen komen er twintig ‘special editions’, ofwel kunstwerken waar het boek in verwerkt is.

Tomassen: ,,Antal, Thijs en Marisja zijn kunstenaars met ruwe handen. Ze stoeien met staal, hakken hout en lassen. Bouwers zijn het.’' Hij en Kanters volgen dit ‘betere beukwerk onder meer op festivalweides. Ook is er aandacht voor hun ontmoeting met de koninklijke familie.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort