Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Kunstwerk als eerbetoon aan kunstbeweging De Stijl

Wethouder Lot van Hooijdonk (groen jasje), met Mondriaan-kaplaarzen aan, onthulde gistermiddag samen met collega's uit Amersfoort en Soest in het zompige Griftpark in Utrecht een kunstwerk. 

De 'grenspaal' met kleurrijke Stijl-motieven is een blijvende herinnering aan de kunstbeweging met als belangrijkste leden Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan, en tegelijkertijd een markering op de 19 kilometer lange, snelle fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort.

In totaal komen er tien verschillende zuilen, allemaal van Tellegen, in Utrecht, Soest, Amersfoort, De Bilt en Zeist. Een informatiebord bij de zuil ontbreekt vooralsnog.

Met deze ruim 6,5 meter hoge betonnen zuil laat de gemeente Utrecht zien dat ze kunstbeweging De Stijl én het fietsen een warm hart toedraagt. Ook zakelijk directeur van het Centraal Museum Marco Grob en kunstenaar Boris Tellegen waren van de partij.

  1. Ik begrijp niet waarom een ronde van Spanje via Amersfoort verloopt
    PREMIUM
    column

    Ik begrijp niet waarom een ronde van Spanje via Amersfoort verloopt

    Ik begrijp er helemaal niets van. Ik vind het te zot voor woorden, maar als ik de krant moet geloven sta ik daar helemaal alleen in. Sportwethouder Hans Buijtelaar vindt het ‘prachtig’, collega-columnist Jeroen Stomphorst reageert ‘opgetogen’ en Dennis Sille van Citymarketing Amersfoort verwacht dat het ‘één groot feest’ wordt. Zelfs meneer Enzofoort reageert blij en verheugd. En ik? Ik begrijp niet waarom een ronde van Spanje via Amersfoort verloopt. Werkelijk waar niet.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort