Volledig scherm
Frank Romijn van de Amersfoortse overhandigt de cheque voor kunstwerk De Schreeuw aan burgemeester Lucas Bolsius. Kunstenaar Rob Sweere kijkt in het midden toe. © Bram Petraeus

Kunstwerk De Schreeuw voor Burgemeester Brouwerplantsoen

In het Burgemeester Brouwerplantsoen wordt vrijdag het opvallende kunstwerk De Schreeuw onthuld.

Het kunstwerk wordt als afscheidscadeau aan de gemeente Amersfoort geschonken door de directeur van ziektenkostenverzekeraar de Amersfoortse Verzekeringen, Frank Romijn. Het bedrijf verhuisde eind vorig jaar uit het grote pand aan de Stadsring.

De Arnhemse beeldend kunstenaar Rob Sweere (52) heeft het kunstwerk gemaakt. Aan de buitenkant is het niet direct te zien, maar in het knalrode kunstwerk kunnen mensen op een bankje zitten. Het werk staat met de voorkant naar de Stadsring toe, met aan de overkant het oude gebouw van de Amersfoortse Verzekeringen.

Quote

Als je in het kunstwerk gaat zitten en je kijkt omhoog dan zie je alleen de lucht. Een soort droommachi­ne. Ontsnappen aan de chaos.

Kunstenaar Rob Sweere

Uitnodiging
Sweere: ,,Acht jaar geleden had ik op uitnodiging van de gemeente Amersfoort dit ontwerp al ingeleverd voor het Beelden van Banken project. Nu werd ik alsnog gevraagd het te maken. Ik heb het precies voor die plek gemaakt, omdat het daar met de verkeersdrukte altijd hectisch is."

Volgens Sweere moet het kunstwerk een plek van rust aan Amersfoort bieden. ,,Als je er in gaat zitten en je kijkt omhoog dan zie je alleen de lucht. Een soort droommachine. Ontsnappen aan de chaos."

Quote

Mijn kunstwerk heeft de vorm van een roeptoeter, je kunt erin schreeuwen.

Rob Sweere

Roeptoeter
Het kunstwerk heeft de naam te danken aan het gelijknamige schilderij van Edvard Munch. ,,Op de brug van een dode stad staan een schreeuwende man. Het contrast, daar gaat het om. Mijn kunstwerk heeft de vorm van een roeptoeter, je kunt erin schreeuwen. Maar daar heb ik het niet voor gemaakt."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort