'Laat de vorst maar komen'

SCHAATSKOORTSDe regio maakt zich op voor het aanstaande winterse weer. Volgens de ijsmeesters zijn de voorspellingen goed. ,,Het begint te kriebelen."

Volledig scherm
De waterpompen op de ijsbaan aan de Rubensstraat staan aan. © Nico Brons

Voorzitter Jilko de Kleine van de Amersfoortse IJsverenging AIJV riep het vorige week nog in deze krant: iet giet nog net oan! Het was nog niet zo ver, maar het kriebelde wél. Nu slaat de schaatskoorts de liefhebbers echt om het hart, want de weermannen en grafieken kondigen het al voorzichtig aan: er komt een vorstperiode aan. En dat betekent voor de schaatsfanaat in de regio maar één ding: klaarmaken.

Het is vijf jaar geleden dat tweeduizend schaatsers de ijzers onderbonden op de ijsbaan op de Rubensstraat. Gistermiddag werd de waterpomp op de schaatsbaan aangezet. Het duurt 30 uur tot de baan met water uit de naastgelegen beek onder water staat. In de bestuurskamer drinken de mannen een bakje koffie en kijken naar buiten. IJsmeester, één van de zes, Adrie van Zanten: ,,Alleen al het idee dat we volgende week misschien eindelijk weer op de baan kunnen schaatsen is toch fantastisch. We jutten elkaar hier ook op, want wij zijn klaar voor Amersfoorts ijs."

Noorse weerbericht
De mannen bekijken samen de Noorse weerberichten, want die lopen altijd een dag voor en schatten de temperatuur altijd wat hoger in, zeggen ze. Dinsdag zakt de temperatuur onder het vriespunt en dan begint het. Dinsdag -6 graden 's nachts, woensdag -8, donderdag -7 en zaterdag -6. Ook overdag blijven de temperturen onder nul. Met een grote glimlach zegt Adrie: ,,Dat stemt heel hoopvol."

De mannen houden zich in. Al vier jaar geen ijs, ze moeten realistisch blijven. ,,Er is niets zo veranderlijk als het Nederlandse weer. Als we sneeuw hebben voor de vorst, en dat blijft liggen, is het gunstig. Maar sneeuw blijft dé vijand. Als het allemaal verloopt zoals nu wordt voorspeld, dan hopen we volgend weekend te kunnen schaatsen op de baan. Het ijs moet 7 tot 8 centimeter dik zijn." Vrijwilliger Ko kan al niet meer wachten. ,,Het kriebelt bij mij het hele jaar al." Adrie lacht. ,,Schaatsen zit in onze genen. We vochten vroeger al op schaatsen tegen de Spanjaarden."

Volledig scherm
© Nico Brons

Hobbyweerman 
Ook in Barneveld begint het bij Gijsbert van Cappellen te kriebelen. Zij hebben een weiland aan de Jacob Catsstraat onder water staan en hopen daar, als alles meezit, op donderdag op het ijs te staan. ,,Dat is een gewaagde voorspelling. Ik ben hobbyweerman en houdt het goed in de gaten. Zeker het hoge drukgebied boven Scandinavië en de oostenwind, dat ziet er goed uit. We lopen op de zaken vooruit, maar iedereen heeft er zin in. Het is spannend, want het is vier jaar geleden dat wij natuurijs hadden. Het begint een zeldzaamheid te worden in Nederland. Mijn hart gaat hiervan sneller kloppen. We moeten geduld hebben. Maar ook ik sta te poppelen."

Gerrit Bons uit Soest wil altijd als eerste op het kakelverse ijs schaatsen. Het liefst op het Pluismeer. ,,Ik heb niet zo'n last van de schaatskoorts, maar ik ben wel zo gedreven dat als ik 's ochtends opsta en er ligt goed ijs, dan neem ik vrij, pak ik mijn schaatsen en ga ik. Je moet met goed ijs nooit wachten, dan moet je gaan. Vers ijs is mooi glad, nog geen stof of zand, geen sporen van anderen. Maagdelijk ijs, dat is prachtig. Maar ik blijf nuchter en juig niet te vroeg. Ik heb geen schaatskoorts. Je weet nooit wat het weer gaat doen, het blijft een voorspelling."

Volledig scherm
Bij schaatenslijper Evert ten Ham loopt het nog geen storm. Hij verwacht de drukte komend weekend. © AD

Schaatsspecialist Martin Mijnten aan de Hessenweg in Achterveld spreekt van 'gekkenhuis'. ,,De echte liefhebbers stonden vanochtend al bij mij voor de deur. Als het zo doorgaat dan gaat de echte kwaliteit natuurijsschaatsen wel heel hard. Iedereen is wild aan het worden. We komen nu al bijna handen tekort. We hebben ook al tientallen schaatsen geslepen. Het weer ziet er veelbelovend uit. Het begint bij mij ook steeds meer te kriebelen, dit is prachtig. Iedereen begint zenuwachtig te worden. Maar we moeten ons niet gek laten maken. Het enige dat we kunnen doen, is hopen dat het weer niet omslaat."

Schaatsgekte
IJsmeester van de baan aan De Geerenweg in Baarn, Henk Koops, heeft gisteren de pomp aangezet. ,,Heerlijk, die schaatsgekte. Wij hebben al tientallen telefoontjes gekregen van mensen: 'Is het echt waar dat we binnenkort bij jullie kunnen schaatsen?' Dat is te voorbarig. We hebben vier nachten vorst nodig. Dan hebben we een schaatsbaan van 3 hectare voor vijfduizend mensen. Ja, daar kijk ik wel naar uit."

Gisteren zijn er een stuk of vijf schaatsparen binnengebracht om te slijpen. ,,Als het echt gaat vriezen zal het vrijdag drukker worden, en zaterdag helemaal. Dan sta je zo de hele dag schaatsen te slijpen. Mijn helpt dan de klanten en ik sta dan hier achter in de schuur schaatsen te slijpen. Ik vind het wel leuk, het is weer eens wat anders", zegt Evert ten Ham, terwijl hij de ijzers langs de slijptol haalt en een vonkenregen naar buiten spuwt.

Geduld lijkt het woord van de komende dagen te worden. De liefhebber staat al te poppelen. Giet iet oan?

IJsbaanloos dorp

Soesterberg heeft, als het binnenkort gaat vriezen, geen natuurijsbaantje.


De IJsvereniging Soest is in september van het ijsbaanterrein op het Evenemententerrein vertrokken, waar de gemeente Soest een woonwijk gaat bouwen. De IJsvereniging werkt niet mee aan plannen van de gemeente om op het toekomstige dorpsplein, dat midden in de woonwijk komt, een ijsbaantje aan te leggen.

De ijsclub vindt het 2000 vierkante meter terrein zelfs te klein voor een krabbelbaantje. Bovendien vindt de ijsclub dat er een met een hek afgesloten ijsbaanterrein moet komen vanwege de veiligheid. Soesterbergers kunnen nu alleen schaatsen op de vijvers van het Blookerpark in Huis ter Heide, op een steenworp afstand van het dorp, naast het befaamde Witte Kerkje.

De gemeente Soest ziet nog wel mogelijkheden voor een krabbelbaantje. Nog geen vier jaar geleden werd een plan gepresenteerd voor een ovalen ijsbaantje op het naastgelegen paardenweitje. Dat plan is van de baan.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort