Volledig scherm
© Frans Kanters

Laatste 70 struikelstenen in Amersfoort

Het leggen van herdenkingsstenen ter nagedachtenis van in de oorlog omgebrachte Amersfoorters loopt ten einde.

Het komend halfjaar worden nog ruim 70 zwarte granieten stenen met naam en geboorte- en sterfdatum van de slachtoffers onthuld, om te beginnen in het Soesterkwartier, op woensdag 31 oktober. Dan staat de Stichting Herdenkingsstenen stil bij de dood van tien Joden en veertien verzetslieden.

Het slotstuk van het in 2015 gestarte project volgt, afhankelijk van het weer, in februari dan wel maart, als de laatste circa 50 stenen in het trottoir worden verwerkt. In totaal zijn dan 430 oorlogsslachtoffers herdacht, voor het overgrote deel Joden.

De laatste steen is een bijzondere, zegt Jan-Willem van Lieshout, voorzitter van de stichting. „Daarmee herdenken we een 13-jarige jongen die op Bevrijdingsdag door gefrustreerde Duitsers in de binnenstad werd neergeschoten.” Hij sluit niet dat ook daarna, als er nieuwe informatie opduikt, nog incidenteel stenen worden aangebracht. „Maar dat zijn er waarschijnlijk niet meer dan een handvol.”

De aandacht verschuift nu naar educatie. Er worden lessen verzorgd op scholen en er komen stadswandelingen door straten waar stenen zijn gelegd. Tijdens de officiële afsluiting, in april, verschijnt een boek over het project, geschreven door Channah Kalmann. Zij vertelt daarin de elf of twaalf meest bijzondere verhalen achter de herdenkingsstenen.

De bedenker van het fenomeen ‘struikelsteen’, afgeleid van ‘Stolperstein’, is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort