Volledig scherm
PREMIUM
Windkorenmolen De Gunst stond tot ca. 1915 op de hoek Leusderweg/Daltonstraat. © Archief Eemland

Laatste Amersfoortse molen staat in Drenthe

Toen en nuIn de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog, 71 jaar geleden, ging de laatste molen van Amersfoort in vlammen op. Een recente poging om een monumentale molen te herbouwen in de Eemhaven, leverde niets op. Arie Terschegget (78), woordvoerder namens de veteranen van de verdwenen volksbuurt 't Sasje, heeft er nog nét wat herinneringen aan.

Volledig scherm
Greetje de Vries groeide op in molen De Goede Verwachting aan de Lageweg. © Privéfoto

,,De wieken waren er al af, maar de romp was er nog en werd gebruikt als opslag voor graan. Toen is dat restant uit elkaar gespat in de Tweede Wereldoorlog. Ik was er niet bij, maar zo'n nieuwtje deed natuurlijk de ronde in de buurt. Als klein jochie hoorde ik dat. We schrokken ervan.''

Die molen heette De Goede Verwachting en lag aan de Lageweg 36. De laatste molenaar, Arie Mulder, kon slechts toezien hoe op 19 april 1945, in de laatste weken van de oorlog, de molen werd opgeblazen door de bezetter, omdat het bouwwerk zich in het schootsveld bevond. 

Herbouw
Mulders dochter Greet (de Vries) vertelde als hoogbejaarde aan deze krant, 65 jaar later, dat even werd overwogen om de molen te herbouwen of te verplaatsen. Dat liep echter nogal in de papieren in de zuinige naoorlogse tijd en bovendien kon Arie Mulder geen opvolger vinden. Tegenwoordig bevindt zich hier al tientallen jaren de drukke woonwijk Liendert, destijds waren de Lageweg en omgeving landelijk gebied. 

Dochter Greet sprak over het leven in en rond de molen. Ze sprong er slootje met een vriendin, met wie ze ook via het 'kippentrappetje' naar boven klom. Ze sloegen hun benen over de houten rand en zongen, met de zon als toehoorder. ,,Dat was natuurlijk levensgevaarlijk. Als we daar vanaf waren gevallen...'' Soms mocht ze mee met de paard en wagen waarmee de knecht meel bezorgde bij bakkers in de omgeving. 

De Rijzende Zon
Het leek er onlangs op dat de stad een molen zou terugkrijgen. De Amersfoortse ondernemer Laurens Olieman nam het initiatief voor een actiegroep die zich hard maakte voor herbouw van oliemolen De Rijzende Zon in de Eemhaven. Deze molen was in 1940 ingestort, waarna de restanten waren afgebroken. 

De herbouwde molen zou wel eens een grote toeristische attractie kunnen worden, voorspelde hij. Hij verwees daarbij naar De Hoop in Bunschoten, die enkele jaren terug werd herbouwd en wel 25.000 bezoekers per jaar trekt. De herbouwde molen zou tevens een mooi alternatief zijn voor een hoog appartementencomplex dat projectontwikkelaars willen neerzetten op de locatie: het braakliggende terrein op het Eemplein, op de hoogte van de fiets- en voetgangersbrug. Omwonenden zien dit complex hier ongaarne verrijzen, die wel 'de grindbak' of 'kattenbak' wordt genoemd. Olieman toog vorig jaar naar de gemeenteraad, waar hij echter de handen niet op elkaar kreeg voor dit kostbaar geachte plan. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort