Volledig scherm
© Nico Brons

Laatste kans voor War lijkt verkeken

Om de bekoelde verhouding tussen de War en projectontwikkelaar Rovase te herstellen, heeft het stadhuis een bemiddelaar aangesteld. Dit hoewel er, zelfs nu de deadline voor het aantekenen van bezwaar al is verstreken, nog geen gesprek heeft plaatsgevonden.

Quote

Vóór het verstrij­ken van de deadline al in overleg treden, is zonde van de tijd

Dirk van Garderen, Rovase

Het uiterste moment waarop de culturele broedplaats officieel van zich kon laten horen, was afgelopen nacht om twaalf uur. Omdat het stadhuis nog niet met documenten over de brug is gekomen waaruit volgens de War zou kunnen blijken dat het terrein ten onrechte niet aan hen is gegund, hebben ze besloten dat niet te doen. Dat meldt Harmen Zijp, één van de kartrekkers van het collectief aan de Eem, in een brief aan de gemeenteraadsleden.

De kans dat Rovase voor ruim 820.000 euro eigenaar wordt van het 7000 vierkante meter grote terrein, en er voor het jaar 2022 (studenten)woningen en ateliers mag bouwen, is hiermee groter geworden. De komende tijd moet blijken of de overige zes afgevallen kandidaten wél bezwaar hebben gemaakt en of de plannen hierdoor moeten worden aangepast.

Zijp vindt het 'onbegrijpelijk' dat het stadhuis de bezwaarprocedure niet heeft verlengd en stelt niet uit te sluiten in een later stadium alsnog naar de rechter te stappen om zijn gelijk te halen. Ook vindt hij het jammer dat met Rovase pas ná vandaag, de dag dat de bezwaartermijn afloopt, een gesprek mogelijk is. Een mogelijke inpassing van de activiteiten van de War in het nieuwe plan, is dan het onderwerp.

Zonde
Volgens Dirk van Garderen, namens Rovase projectleider, zou het 'niet netjes' zijn om eerder dan 2 november met de War om de tafel te gaan. ,,Vóór dat moment is nog helemaal niet zeker of wij überhaupt aan de slag kunnen. Dan al heel veel moeite stoppen in een gesprek zou zonde van de tijd zijn. Vandaag staat onze deur open en hebben we het eerste gesprek met de bemiddelaar al staan."

Die bemiddelaar is overigens geen onbekende in Amersfoort: GroenLinkspoliticus Cees van Eijk, die hier van februari 2013 tot april 2014 wethouder was. In die tijd was hij onder meer belast met duurzaamheid en milieu. Hij zal de komende weken verkennende gesprekken voeren, die naar verwachting van het gemeentebestuur in de tweede helft van november zijn afgerond.

Verhuren
Het terrein aan de Eem waar de War huist moet helemaal niet worden verkocht, maar voor zo'n twintig à dertig jaar door de gemeente worden verhuurd aan de culturele broedplaats.

Met dit plan kwam Roel Mulder, fractievoorzitter van Actief, aan de vooravond van het einde van de bezwaartermijn tegen de verkoop aan projectontwikkelaar Rovase. ,,De verkoop van het terrein betekent zo goed als zeker het einde van de War", aldus Mulder. Hij heeft er weinig vertrouwen in dat Rovase na het verstrijken van de deadline hard zal lopen om de War in de nieuwe opzet een plekje te geven.

Als de War voor langere tijd huurder wordt, zou die volgens hem de broodnodige verbouwingen op zich kunnen nemen, wat de gemeente veel geld scheelt. Mulder wilde in de raadsvergadering in eerste instantie de bezwaartermijn proberen op te rekken, maar zag hier in de loop van de avond toch van af.

Rovase is niet als enige betrokken is bij de nieuwe invulling. Architect Jan Poolen tekende voor het ontwerp. Volgens hem is er de voorbije weken 'wel degelijk ruimte geweest voor een gesprek', maar had de War daar zélf geen haast mee. ,,Dat kon ook later, kreeg ik te horen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort