Volledig scherm
© thinkstock

'Landelijke aanpak houtrook nodig'

Amersfoort moet tijdens een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aandringen op aanscherping van de regels tegen het gebruik van houtkachels. De partijen GroenLinks (GL) en ChristenUnie (CU) dienen daartoe de komende raadsvergadering in Amersfoort een motie in.

Om de houtrook in te dammen, zou Amersfoort op het VNG-congres, samen met andere gemeenten, een voorstel moeten doen om strengere regels te stellen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door aanpassing van het landelijke bouwbesluit, vaststelling van een piekuitstoot voor schoorsteenpijpen of regels te stellen aan verkoop van kachels en brandstoffen volgens EU-richtlijnen.

Volgens GroenLinks en ChristenUnie gebruiken steeds meer Amersfoorters hun kachel als hoofdverwarming en stoken ze vaak de hele dag. De uitstoot neemt daardoor hand over hand toe. En daardoor worden onbedoeld fijnstof, dioxine en andere kankerverwekkende stoffen verspreid. Voorlichting van de overheid over de juiste stooktechniek, toezien op volledige verbranding en het niet stoken tijdens ongunstige weersomstandigheden, heeft volgens de partijen niet geleid tot vermindering van de houtrook in de stad.

Onvoldoende mogelijkheden
Begin januari werden in de gemeenteraad al vragen gesteld door de politiek over de houtrookoverlast. Maar toen lieten externe experts weten dat de gemeente onvoldoende mogelijkheden heeft om burgers te beschermen tegen de overlast en eventuele gezondheidsschade. Landelijk Omdat er lokaal weinig is te bereiken, kiezen de indieners van de motie voor een poging de overlast landelijk aan te pakken.

Amersfoort moet in de aanloop naar het VNG-congres samenwerking zoeken met andere gemeenten zodat die zich tijdig kunnen voorbereiden op een gezamenlijke motie. In landen als Duitsland en Zwitserland zijn er veel strengere regels voor het gebruik van kachels en open haarden. Amersfoorters hebben in het verleden al vaker hun beklag gedaan over de overlast van houtrook. Reageren? ac.redactie@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Amersfoort