Volledig scherm
© ANP

Landelijke intocht van Sinterklaas niet in Amersfoort

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in de gemeente Zaanstad. Dat maakte de NTR vandaag bekend. Amersfoort stelde zich in april kandidaat, maar greep naast het evenement. 

De NTR wil niet vertellen waarom Amersfoort achter het net viste. 

De landelijke intocht van Sinterklaas is ieder jaar in een andere plaats en wordt door de NTR live uitgezonden. De afgelopen jaren kreeg elke gemeente die de organisatie op zich nam echter te maken met demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet én met torenhoge beveiligingskosten. Het animo om de intocht te organiseren leek begin dit jaar dan ook te zijn verdwenen.

De NTR klaagde begin maart nog dat geen enkele gemeente zich had gemeld voor de intocht. De omroep stuurde een brief aan alle gemeenten om te proberen te voorkomen dat de tv-traditie sneuvelt. Daarna werd de omroep juist ,,overstelpt met aanmeldingen'' en barstte een heuse strijd om de landelijke intocht los.

De gemeente Zaanstad was een van de gemeenten. ,,We hebben een aantal mooie locaties, waaronder op en rond de Zaanse Schans", zegt woordvoerder Geralt Lammers. ,,Het landschap daar, de molens, dat is volgens ons een mooi decor voor de intocht en een televisie-uitzending. De NTR vond dat ook."

'Jammer'

De Burger Partij Amersfoort van Hans van Wegen was een van de fracties die zich hard maakten de landelijke intocht van de Sint naar Amersfoort te halen. ,,Natuurlijk is het jammer, maar ik ben ervan overtuigd dat Sinterklaas volgend jaar naar Amersfoort komt”, zegt Van Wegen. ,,Hij werkt gewoon het alfabet af. Van de Z van Zaanstad naar de A van Amersfoort

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort