Volledig scherm
Piet Mondriaan werd geboren in Amersfoort. © AD

'Landmark' De Stijl langs weg Amersfoort naar Utrecht

Utrecht en Amersfoort gaan een hoofdrol spelen in activiteiten rond het honderdjarig bestaan in 2017 van de van oorsprong Nederlandse kunstbeweging De Stijl. Niet alleen omdat in deze steden een aantal De Stijl-kunstenaars heeft gewoond en gewerkt, maar ook om de druk van buitenlandse toeristen op Amsterdam te verlichten. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verwacht dat het De Stijl-jaar ongeveer anderhalf miljoen bezoekers zal trekken.

Dat staat in een plan van het Utrechtse provinciebestuur. Langs de weg tussen Utrecht en Amersfoort verrijst een blijvende herinnering aan De Stijl en Mondriaan. Het moet een 'landmark' worden, zoals het verlichte fietspad in Nuenen, dat in 2015 wegens het Van Goghjaar is aangelegd.

Behalve Utrecht en Amersfoort doen ook musea in Den Haag, Leiden, Eindhoven en Otterlo mee aan het De Stijl-jaar. ,,Voor de internationale bezoeker zijn de afstanden in Nederland zo klein dat ze vergelijkbaar zijn met de afstanden en reistijden tussen wijken binnen wereldsteden'', aldus de provincie.

Toeristen kunnen op een speciaal voor het thema 'Van Mondriaan tot Dutch Design' gemaakte kaart zien waar ze buiten Amsterdam De Stijl-iconen kunnen bezoeken.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort