De Enschedese moskee die doelwit was van de brandaanslag.
Volledig scherm
De Enschedese moskee die doelwit was van de brandaanslag. © Annina Romita

Lange celstraffen voor brandaanslag op moskee

Het gooien van twee bierflesjes met brandbaar gas richting de Marokkaanse moskee in Enschede is een aanslag met een terroristisch oogmerk. Dat heeft de Almelose rechtbank deze donderdag bepaald. Volgens de rechters werd bewust een moskee gekozen, als doel de moslimgemeenschap in de gemeente Enschede angst aan te jagen.

Dat de aanslag knullig werd uitgevoerd, door verdachten met een geringe intelligentie, doet aan het terroristische oogmerk niets af, aldus rechtbankpresidente Liesbeth Venekatte en haar collega-rechters.
 
Protestbeweging
Officier van justitie Jeroen Kuipers, terrorisme-specialist, vervolgde vijf radicale Enschedeërs voor het eerst in ons land voor een dergelijk feit. Zij waren allen nauw betrokken bij de protestbeweging DTG, Demonstranten tegen Gemeente. Die voerde felle actie tegen de komst van asielzoekers naar ons land en de bouw van een azc tussen Enschede en Glanerbrug. Ook werd extreemrechts materiaal bij de vijf gevonden, rechts-extremistische foto's en songs.

De vijf mannen kwamen op 27 februari in Enschede samen om afspraken te maken voor een bijeenkomst van de Dutch Self Defence Army (D.S.D.A.) in Amersfoort. Toen ter sprake kwam dat moskeeën in Nederland dreigbrieven hadden ontvangen, ontstond het plan om molotovcocktails naar de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede te gooien. Daarop gingen ze naar de schuur van een van de andere verdachten, maakten de brandbommen en vertrokken naar de moskee.

Op het moment van gooien van de molotovcocktails  waren er 30 tot 40 mensen in de moskee. Ook op het terrein rond de moskee waren nog mensen. Volgens een getuige waren op de plek waar de brandbommen neerkwamen kort ervoor nog kinderen aan het spelen. Dat er geen brand uitbrak, is te danken aan een voorbijgang die het vuur uit trapte.
 
Veroordeling
De daadwerkelijke gooiers van de molotov cocktails, Danny H. (25), Marco H. (36) en Ronald M. (35), zijn veroordeeld conform de eis van het vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk geëist. Zij stapten zaterdagavond 27 februari uit de auto van Raymond S. (34). Hij en Jeroen B. (35) reden weg. Tegen S., die als enige spijt betuigde en meewerkte aan het recherche-onderzoek was een jaar langer voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Jeroen B. liep bij het voorlezen boos weg.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort