Volledig scherm
Wethouder Nadya Aboyaakoub (2de van links) opent het insectenhotel. © Gerrit Steen

Leerlingen bouwen paradijs voor bijen, vlinders en vliegen in Nijkerk

De Nijkerkse wethouder Nadya Aboyaakoub heeft een insectenhotel geopend aan het Horstpad in Hoevelaken. Het gebied is door particulier initiatief, met steun van de gemeente Nijkerk en de Stichting Landschapsbeheer veranderd in een wilde bloemenzee.

Tot voor kort was het Horstpad in Hoevelaken voor veel bewoners niet de populairste plek voor een ommetje. Door de verwaarloosde en dichte begroeiing maakte het geheel geen uitnodigende indruk. Vooral door de inzet van Han en Els Delen, bewoners van het Horstpad, is dat ingrijpend veranderd. Hun voorstel was om het gemeentelijk groen, dat er zeer verwaarloosd uitzag, te vervangen. Zij stelden samen met de gemeente een brief op voor de bewoners van het Horstpad waarin zij hun idee toelichtten en hen lieten kiezen uit twee herinrichtingsvarianten.

Negentig procent van de bewoners koos voor het inplanten van de strook met bloembollen die in de loop van een jaar groeien en bloeien met daar overheen een grasmengsel met wilde planten. Vorig jaar hebben de graafmachines van Gert Davelaar de uit de kluiten gegroeide planten en struiken gerooid en zijn er als vervanging hiervan bollen gepoot. In het voorjaar van 2018 is er een grasmengsel ingezaaid. Met de bloeiende bollen en wilde planten verwachten ze meer bijen, vogels, vlinders en insecten aan te trekken.

School

Voor de leerlingen van de Willem Farelschool school had de initiatiefnemer van de herinrichting nog een leuk idee. Ze mochten nestkastjes maken voor vogels en deze in de bomen bij de school en aan het Horstpad ophangen. Met veel plezier gingen de leerlingen van groep 7 tijdens de handvaardigheidslessen aan de slag. Er werden degelijke nestkastjes gemaakt die vorig jaar 11 juli werden opgehangen. Van elk nestkastje kan de bovenkant scharnierend geopend worden om te kunnen constateren of er een koolmees, mus of pimpelmees in gebroed heeft.

Restte de leerlingen nog één klus, de plaatsing van een insectenhotel, gebouwd door leerlingen van het Aeres College in Nijkerk. Het insectenhotel biedt insecten in de zomer een nest- en rustplaats, in de winter dient het als een geschikt winterkwartier. De insecten nestelen zich in een van de verschillende ‘kamers’. Het hotel biedt onder meer onderdak aan lieveheersbeestjes, metselbijen, graafwespen, vlinders, wilde bijen en gaasvliegen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort