Volledig scherm
De nieuwbouw van het Johan van Oldenbarnevelt (JvO) krijgt gestaag vorm. © AD

Leerlingen na herfst in vernieuwd schoolcomplex Johan van Oldenbarnevelt

De ruim negenhonderd gymnasiasten van het Johan van Oldenbarnevelt (JvO) krijgen met ingang van november weer les op hun oude stek in het Bergkwartier.

Het was lange tijd onzeker of het zou lukken om de leerlingen de komende herfstvakantie terug te laten verhuizen naar het compleet vernieuwde gymnasium aan het Thorbeckeplein (Berg-Noord). Al voor aanvang van de sloopwerkzaamheden werd asbest aangetroffen, wat een vertraging in de herbouw dreigde op te leveren. Ook het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor de nieuwbouw vergde veel tijd.

De datum van 1 september werd dan ook niet gehaald. Maar rector Cees van Lent van het gymnasium Johan van Oldenbarnevelt meldt nu dat de terugverhuizing staat gepland tussen 19 en 27 oktober. ,,De aannemer is met man en macht aan het werk om alles op tijd af te krijgen’’, zegt hij.

Luxe

Dat neemt volgens Van Lent niet weg dat er na de herfstvakantie ‘nog wel wat bouwvakkers zullen rondlopen’. ,,Maar het vernieuwde onderwijsgebouw is dan klaar om gebruikt te worden voor de lessen. We hebben dan een prachtig bètalaboratorium en een aula van voldoende omvang: een luxe die we nooit hebben gekend. Alleen de inrichting van de gymzaal en het omringende terrein zal wat meer tijd vergen. In november moet alles klaar zijn.’’

De gemeente Amersfoort bevestigt dat de grootscheepse verbouwing van het statige schoolgebouw ‘op koers’ ligt en er dus tussen 19 en 27 oktober verhuisd kan worden. Raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort 2014) zegt dat ook gehoord te hebben van de Amersfoortse onderwijswethouder Fatma Koser Kaya (D66). ,,Het noodgebouw van het JvO aan de Zangvogelweg zou op 29 oktober overgedragen worden aan Profund’’, aldus Stoelinga.

Boete

Daarmee staat ook vast dat Amersfoort een boete van circa 110.000 euro moet betalen aan ontwikkelaar Kees van Loon van Profund. Die had in het tijdelijke huurcontract van zijn ROC-gebouw in Liendert een boetebeding laten opnemen van 1835 euro voor elke dag dat de datum van 1 september 2019 wordt overschreden.

,,Zonde van het geld’’, meent Stoelinga. ,,Ik heb er al heel vaak voor gewaarschuwd, maar toenmalig wethouder Bertien Houwing wilde niet luisteren. Nu krijgen we de rekening gepresenteerd. En dit is niet de laatste.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort