Valleihopper
Volledig scherm
Valleihopper © Gemeente Ede

Leerlingenvervoer blijft hoofdpijndossier gemeenten

Het leerlingenvervoer van De Valleihopper in Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel is ondanks noodmaatregelen nog steeds niet op orde.

Nijkerk meldt dat er nog steeds meldingen binnenkomen van ouders wier kinderen niet of niet op tijd naar school of naar huis werden gebracht.
Intussen wordt op de achtergrond een stevig gevecht uitgevochten over een oplossing die nog lang niet zichtbaar is. Inmiddels zijn er ook diverse landelijke petities opgestart, omdat in meer regio's in het land het schoolvervoer zwaar te wensen overlaat, zoals Deventer, Heemskerk en Alkmaar.

Enkele gevallen zijn schrijnend, meldt Nijkerk. Ook ouders maken op de faceboogpagina KlachtenValleiHopper nog wekelijks melding van verkeerde ritten. Voor hen is niet altijd duidelijk waar ze met klachten terechtkunnen. In principe nemen de gemeenten de klachten in behandeling, maar ouders benaderen regelmatig taxibedrijf Noot uit Ede zelf.

Forse kritiek

Dat bedrijf maar ook de gezamenlijke Valleigemeenten, verenigd in de Regio FoodValley, kreeg deze week forse kritiek te verwerken van Transvision. Dit bedrijf uit Capelle aan den IJssel voerde sinds het begin van het nieuwe schooljaar de regie over de verdeling van meer dan 1000 dagelijks ritten. Toen dat de eerste dagen misging, werd het werk bij Transvision weggehaald. Maar de firma sloeg terug: de taxibedrijven en de regio zouden zelf voor de chaos hebben gezorgd.

Die kritiek wordt zo hoog opgenomen, dat de Valleigemeenten zich beraden op juridische stappen. Het komt hard aan, juist omdat de gemeenten de problematiek volgens de gemeente Nijkerk 'met enorme betrokkenheid hebben opgepakt'. De prioriteit ligt op dit moment helemaal bij de kinderen en hun ouders, aldus het Nijkerkse gemeentebestuur in een raadsbrief.

Nijkerk wil daarom 'extra zorgvuldig' zijn in de communicatie over het leerlingenvervoer. Zodra de 'lucht in de relaties geklaard is' wil het gemeentebestuur politieke verantwoordelijkheid afleggen.
Intussen breken ouders zich het hoofd over welke partij nu de chaos heeft veroorzaakt 'over de rug van kinderen'. Het 'moddergooien' schept verwarring. Ze hopen op een gedegen onderzoek en een snelle oplossing.

Quote

Het vervoer laat steeds vaker te wensen over. Bedrijven zijn alleen nog maar bezig te overleven. Ze lijken stuurloos

Initiatiefnemer Rufus Kohn namens de vakbonden FNV en CNV

Ouders met kinderen die gebruikmaken van het leerlingenvervoer, zien het liefst dat ze rechtstreeks contact met het taxibedrijf kunnen opnemen, zegt de Barneveldse Ilona Stok, initiatiefnemer van de facebookpagina. ,,Dat ging vroeger altijd goed.''

'Stop leed in speciaal schoolvervoer' heeft inmiddels 280 handtekeningen binnen, gericht tegen geweld in het schoolvervoer, pesten, onverschillige chauffeurs en het ontbreken van stoelverhogers. Maar ook verkeerde planningen en te veel verschillende chauffeurs worden als klachten genoemd.

Daarnaast is een petitie begonnen door ouders en verzorgers die pleiten voor een betere cao voor taxichauffeurs. ,,Het vervoer laat steeds vaker te wensen over. Bedrijven zijn alleen nog maar bezig te overleven. Ze lijken stuurloos'', zegt initiatiefnemer Rufus Kohn namens de vakbonden FNV en CNV. Beide petities worden sinds kort aangeboden op petities.nl

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort