Volledig scherm
Dukat © DierenPark Amersfoort

Leeuw Dukat overleden in DierenPark Amersfoort

Verdrietig nieuws uit DierenPark Amersfoort: mannetjesleeuw Dukat is vandaag overleden. De Amersfoortse dierentuin heeft de leeuw in laten slapen, omdat zijn lichaam op was.

Dierverzorgers merkten onlangs op dat Dukat moeite had met lopen. Vervolgens verslechterde zijn situatie snel. Dukat kreeg uitvalverschijnselen, wat lijkt te duiden op hersenbeschadiging. Met het oog op dierwelzijn hebben de dierenarts en verzorgers moeten besluiten hem in te laten slapen. 

De bejaarde Dukat heeft de leeftijd van zestien jaar bereikt.

Polen

Dierenpark Amersfoort verwelkomde Dukat in 2017 op 13-jarige leeftijd. Hij kwam over uit een dierentuin in de Poolse hoofdstad Warschau. Dat jaar liet het dierenpark leeuwin Lewa inslapen. Na een gevecht met leeuw Dukat raakte het dier zodanig gewond dat er geen uitzicht op herstel was. Uit een daar gemaakte CT-scan bleek dat de leeuwin een dwarslaesie had in combinatie met een gecompliceerde botbreuk. 

Omdat er geen uitzicht op herstel was, werd met het oog op het dierenwelzijn besloten de leeuwin in te laten slapen. Lewa woonde samen met haar zussen Sabi en Zaila in de dierentuin. 

Volledig scherm
Dukat op 13-jarige leeftijd. © DierenPark Amersfoort
Volledig scherm
© Dierenpark Amersfoort
Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort