Volledig scherm
Jeugdzorg loopt in Leusden te zeer in de papieren. © ANP XTRA

Leusden kort op de zorg

Leusden wil ruim vier ton bezuinigen op de zorgkosten. Het is één van de maatregelen van het college om het structurele tekort van 1,5 miljoen euro op sociale zaken te bestrijden.

Quote

Het komt voor dat in een gezin vijftien hulpverle­ners actief zijn

wethouder Erik van Beurden

Dit staat in een omvangrijk bezuinigingsplan dat Leusden onlangs naar de gemeenteraad stuurde. De gemeente ziet zich genoodzaakt te bezuinigen, omdat ze anders jaarlijks 1,5 miljoen tekortkomt op sociale zaken. Dit tekort komt met name door te dure jeugdzorg.

Huisartsen nemen een sleutelrol in. Want een van de oorzaken van de hoge kostenpost is dat zij té vaak doorverwijzen naar dure zorg, terwijl er goedkopere alternatieven zijn, zo zeggen de drie Leusdense wethouders. En dat op basis van een gesprek van tien minuutjes. De gemeente ziet liever dat cliënten worden doorverwezen naar een andere instantie die nader bekijkt of er een goedkoper, maar even goed alternatief is.

Doorverwijzen kan onder meer naar zorginstantie Lariks, dat met een subsidie van bijna 3 miljoen flink wat capaciteit heeft. ,,Een klein meisje dat verdrietig is, omdat haar opa overleden is, heeft niet per definitie een hele serie therapiesessies nodig’’, zegt Hester Frank, directeur van Lariks. ,,Een training kan voldoende zijn. Bovendien horen sommige verdrietige gebeurtenissen gewoon bij het leven. Dat moeten mensen zich ook realiseren.’’

Een andere maatregel: na de zomer houdt op álle Leusdense scholen een zorgwerker van Lariks een wekelijks inloopspreekuur voor kinderen en leerkrachten. Die kan zo vroegtijdig psychologische ongerijmdheden bij kinderen en leerkrachten signaleren. Vervolgens kan Lariks voor hen passende, doch betaalbare zorg uitzoeken, meent de gemeente, wat haar weer geld scheelt.

De grootste kostenbesparing (126.000 euro) wil Leusden bewerkstelligen door te zorgen dat zorg die Leusdenaren nu al ontvangen, goedkoper wordt. Te beginnen met de top 25 aan huishoudens die de duurste zorg krijgen. Wethouder Erik van Beurden (Welzijn en Zorg): ,,Het komt voor dat in een gezin vijftien hulpverleners actief zijn, terwijl veel minder misschien genoeg is.’’

De gemeente benadrukt dat de bezuinigingen er niet toe zullen leiden dat de kwaliteit van de zorg slechter wordt. ,,De zorg die nodig is, is niet per se de zorg die men wenst’’, zegt wethouder Wim Vos (financiën) daarover.

De zorgbezuinigingen moeten Leusden 405.700 euro per jaar opleveren. Daarmee is het totale tekort van 1,5 miljoen nog niet opgelost. Een serie andere bezuinigingen, waaronder verhoging van de onroerendezaakbelasting moet nog een ruim een miljoen opleveren.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort