Volledig scherm
© Cees Wouda

Leusden presenteert resultaten van bodemonderzoek naar zand van Vink

Leusden presenteert dinsdag op een bewonersavond de resultaten van bodemmonsters in nieuwbouwwijk Groot Agteveld in Achterveld. Afgelopen week is er onderzoek gedaan naar mogelijk vervuilde grond.

Inwoners van Groot Agteveld zijn met een brief uitgenodigd voor de bewonersavond in hotel De Roskam in Achterveld. Televisieprogramma Zembla onthulde vorige week dat er 34,5 ton zand (een vrachtwagenlading) in de wijk ligt, die afkomstig is van het Barneveldse bedrijf Vink. Het zand komt uit dezelfde partij als het mogelijk vervuilde zand dat is gebruikt in twee Barneveldse nieuwbouwwijken en in Voorthuizen. Uit één van de metingen blijkt dat er een piekwaarde styreen in zit.

Het zand is volgens het Staphorster bedrijf Mussche terechtgekomen onder de bestrating van de Groot Agteveldlaan. Het is niet terechtgekomen in tuinen of onder woningen, laat de gemeente weten. De GGD regio Utrecht laat in een brief weten dat het gezondheidsrisico nihil is.

Maar om absolute zekerheid te krijgen, is er toch een vervolgonderzoek gedaan. De gemeente Leusden heeft afgelopen maandag en dinsdag monsters laten nemen. De gemeente verwacht de resultaten ervan op de bewonersavond te kunnen presenteren. De GGD regio Utrecht zal aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Onduidelijkheid

Barneveld en afvalbedrijf Vink zijn het oneens over vier straten waar Vink mogelijk vervuild zand heeft gebruikt. Begin november stuurde de gemeente Barneveld een brief naar de bewoners van getroffen straten. Ook bewoners van de Nederwoudseweg, Lakenvelderlaan, Zijdehoenderlaan en Minorcalaan kregen een brief op de mat. Afvalbedrijf Vink ontkent echter stellig dat in deze straten mogelijk vervuild zand is gebruikt.

Volgens de firma staan alle locaties waar het zand is gebruikt op vier plattegronden, die te bekijken zijn op de website van Vink. De Nederwoudseweg, de Lakenvelderlaan, de Zijdehoenderlaan en de Minorcalaan ontbreken. ,,In deze straten ligt geen zand van ons’’, zegt woordvoerder Jaap Kevelam.

Barneveld baseert zich op een memo van de Omgevingsdienst Regio Arnhem. ,,Wij hebben ook gezien dat de tekeningen van Vink andere plekken in beeld brengen. Dat schept onduidelijkheid. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek’’, zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort