Volledig scherm
© Provincie Utrecht

Leusden, Soest en Baarn ook in Nationaal Park Heuvelrug

Baarn, De Bilt, Leusden, Soest, Woudenberg en Zeist worden deelnemer aan het toekomstige Nationaal Park Heuvelrug. Dat wordt de nieuwe naam van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug, dat nu alleen nog het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug omvat.

De gemeente ondertekenden vanmiddag in Maartensdijk samen met de gemeenten Rhenen en Utrechtse Heuvelrug, die al bij het huidige nationale park horen, een intentieovereenkomst. Ook de provincie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Utrechts Landschap en een aantal organisaties en stichtingen tekenden mee. De groeiende samenwerking moet uitmonden in een nationale erkenning van het nieuwe park.

Opvallende afwezigen waren de gezamenlijke particuliere grondeigenaren en de gemeenten in 't Gooi. Dat laatste gebied valt weliswaar onder Noord-Holland, maar landschappelijk gezien is dat een uitloper van de Heuvelrug. De particuliere grondeigenaren sympathiseren wel met het Nationale Park, maar willen zich nog niet verplichten.

Recreatiedruk

Het is de bedoeling dat vooralsnog tijdelijk twee bezoekerscentra komen over het nieuwe park: in Kasteel Groeneveld in Baarn en op Landgoed Zonneheuvel in Doorn. De nieuwe organisatie zet in op een betere wisselwerking én scheiding tussen de twee sterke punten van het gebied: de natuur en de sterke economie. Zo komen er zones waar wel en geen menselijke activiteit wenselijk is. Opmerkelijk is ook een aangekondigd onderzoek naar de enorme recreatiedruk op Lage Vuursche. Daar komen jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen, dat is het dubbele van het bezoekersaantal van Dierenpark Amersfoort.

De stichting in oprichting Geopark Heuvelrug wil het nieuwe nationale park voordragen als erkenning tot Geopark bij Unesco. Een Geopark is een 'landschap van wereldniveau met unieke aardkundige, culturele, historische en ecologische waarden'. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort