Volledig scherm
© ANP/Sander Koning

Leusden: twee ton extra voor duurzaamheidsleningen

Leusden trekt twee ton extra uit voor woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen willen treffen. Zij kunnen tegen een laag rentetarief geld lenen van de gemeente.

Leusdenaren kunnen sinds 2010 tussen de 2.500 en 15.000 euro van de gemeente lenen tegen een rente van 2,9 procent, een stuk goedkoper dan bij de bank. De voorwaarde is dat het geld gebruikt wordt voor duurzame maatregelen aan het eigen huis, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Het geld dat wordt afgelost komt weer terug in het fonds en kan dus weer aan iemand anders worden uitgeleend. 

Desondanks zit er nu zó weinig geld in dit duurzaamheidsfonds, dat Leusden geen leningen meer uitgeeft. De gemeente stelt daarom voor 200.000 euro extra in de pot te stoppen, waarvan de helft in 2020 en de andere helft in 2021. In 2016 werd het fonds ook al aangevuld met twee ton. 

De lening wordt vooral aangegaan voor investeringen in zonnepanelen, zo meldt de gemeente. In totaal lopen er nu 72 leningen met een gezamenlijke waarde van ongeveer 400.000 euro. 

Het voorstel wordt 12 december waarschijnlijk goedgekeurd door de gemeenteraad van Leusden, aangezien er een meerderheid voor is.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort