Volledig scherm
Bij de brand in een studentenhuis in Leeuwarden is Youri Wijngaarden (22) uit Leusden omgekomen. © Facebook/Bar Bascule

Leusdenaar (22) omgekomen bij brand in Leeuwarden

updateDe bewoner die afgelopen nacht omkwam bij de brand in een studentenhuis in Leeuwarden, is de 22-jarige Youri Wijngaarden uit Leusden.

Hij werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij volgens de politie is overleden.Ook een andere bewoner raakte gewond. Twee andere mensen die in het pand verbleven, konden op tijd het huis uit.

Volledig scherm
Buurtbewoners leggen bloemen bij het uitgebrande pand in de Emmanuel Murandstraat. © Hoge Noorden / Jacob van Essen

De brand ontstond rond half vier 's nachts en verspreidde zich vervolgens over vijf woningen aan de Emmanuel Murandstraat, waaronder een studentenwoning, vlak bij het station. De brandweer had het vuur na enige tijd onder controle. Vier woningen hebben veel brand- en rookschade opgelopen. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Herdenking

Leusdense vrienden van Youri komen vanavond vanaf 20:00 uur samen bij bar-grill de Monet, meldt zijn voormalige voetbalvereniging Roda '46 op Facebook. Ook andere belangstellenden zijn welkom.

,,Bij ons deed je het als invaller ook lang niet slecht, maar je was bovenal een gezelligheidsdier", schrijft een speler van zondag 11 waarbij Youri vaak inviel. ,,Je wilde altijd helpen als we te weinig spelers hadden en was een vrolijke toevoeging als je er dan was. Je hield wel van een drankje en was je nooit te beroerd een rondje te geven. Ook serieuze gesprekken ging je niet uit de weg. Jij was zoals het hoort op een voetbalclub: Altijd socializen en genieten van het leven. Wij zijn er zeker van dat je dat gedaan hebt. Je zult enorm gemist worden. Rust zacht..."

Youri werkte drie jaar lang in de horeca in DierenPark Amersfoort. ,,Hij werkte hier van 2013 tot 2016. Hij behoorde tot de 'inner circle' en ging nog veel om met vrienden die hier nog werken. Dus dat is heftig", vertelt woordvoerder Hylke Steggerda. ,,Iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Sommigen haalden herinneringen op, anderen hebben individueel getreurd.  Er kwamen ook mensen die vandaag niet hoefden te werken toch langs. We hebben ons personeel vandaag de ruimte gegeven om samen te komen of vrij te nemen, dat doen we de komende dagen ook."

Youri verhuisde vorig jaar naar de Friese hoofdstad voor zijn studie aan de hotelschool van Stenden Hogeschool. Hij werkte ook als barman bij Bar Bascule in de binnenstad.

Quote

Gistermiddag zaten we nog samen op je dakterras te genieten van wat wijntjes en een paar uur erna kregen we het nieuws te horen dat je niet meer bij ons bent

Petra Nuijens

,,Vol ongeloof en verdriet hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze collega Youri Wijngaarden", schrijft het café op Facebook. ,,We hebben Youri leren kennen en waarderen als een beleefde, enthousiaste collega die hield van hard werken en zijn hart op de juiste plaats had. Wij zullen zijn aanwezigheid missen. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en de mensen die dicht om hem heen stonden. Wij wensen hen de komende tijd veel sterkte bij het dragen van dit verlies."

Vrienden, collega's en andere horecagelegenheden in Leeuwarden reageren geschokt. ,,Woorden schieten te kort. Gistermiddag zaten we nog samen op je dakterras te genieten van wat wijntjes en een paar uur erna kregen we het nieuws te horen dat je niet meer bij ons bent", schrijft Petra Nuijens op Facebook. ,,Rust zacht maatje, wat hebben we van je genoten!❤️"

In samenwerking met indebuurt Amersfoort