Leusdenaren zijn tevreden over het groen.
Volledig scherm
Leusdenaren zijn tevreden over het groen. © mark van wonderen

Leusdenaar heeft weinig te klagen over zijn wijk

Maar liefst 94 procent van de Leusdenaren zegt tevreden of zeer tevreden te zijn met de eigen wijk.

Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau K/vW, dat gesprekken hield met 440 Leusdenaren over hun tevredenheid over het dorp.

De gemiddelde Leusdenaar blijkt weinig klachten of wensen te hebben over zijn eigen woonomgeving. Op de open vraag waar Leusdenaren dan tevreden over waren, antwoordde 81 procent van hen ‘in het algemeen’ wel tevreden te zijn. Echt ontevreden is bijna niemand.

Het onderzoek van het bureau richtte zich met name op de tevredenheid van het onderhoud van het vele groen in Leusden. Daarbij werd de nadruk gelegd op de hoeveelheid onkruid en zwerfafval in het dorp. Daar bleken de ondervraagden weinig op aan te merken te hebben. Het groenonderhoud kreeg een 3,5 op een schaal van 1 tot 5.

De beoordeling staat in sterk contrast met een vergelijkbaar onderzoek dat ruim een jaar geleden is gehouden. In 2018 scoorde het groenonderhoud in Leusden een magere 5,5 op een schaal van 10 en in 2017 een zelfs een 5,1. Met name de VVD-fractie was destijds erg kritisch, mede omdat de gemeenteraad twee jaar eerder besloot om anderhalve ton extra in het groenonderhoud te stoppen. En dan een magere voldoende scoren?

Andere methode

Qua openbaar onderhoud scoort Leusden dus ogenschijnlijk veel beter dan de afgelopen jaren. Maar daar moet wel bij gezegd worden dat bij dit onderzoek een andere methode wordt gehanteerd dan eerder en dat het destijds de gemeente zelf was (dus geen onderzoeksbureau) die het onderzoek uitvoerde. Dat maakt het dus onmogelijk om de resultaten van eerdere jaren één op één met die van dit jaar te vergelijken.

Leusden kon bij navraag nog niet zeggen of dit onderzoek het vorige vervangt, of dat het parallel loopt met de gemeentelijke peiling. Dit onderzoek richtte zich alleen op het dorp Leusden, dus niet op Stoutenburg en Achterveld, die ook deel uitmaken van de gemeente Leusden. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort