Volledig scherm
De N303 is op veel plekken smal, zoals hier ter hoogte van Krachtighuizen. © Ruben Schipper

‘Limiet op 60 kilometer tussen Voorthuizen en Putten’

Provincie Gelderland werkt aan een plan waarbij de maximale snelheid op de N303 tussen Voorthuizen en Putten naar 60 kilometer per uur gaat. Ze doet dit op advies van de klankbordgroep N303. De klankbordgroep bestaat uit diverse belanghebbenden en de gemeenten waar de Voorthuizerstraat doorheen loopt.

Wanneer het plan verder is uitgewerkt moeten Gedeputeerde Staten van Gelderland nog besluiten of de snelheid inderdaad naar 60 kilometer gaat. Provinciale Staten moeten vervolgens nog budget toekennen voor de voorgestelde maatregelen en inrichting. Medio februari worden de afwegingen en keuzes toegelicht aan belangstellenden. Locatie, tijdstip en datum worden hiervoor nog bekend gemaakt. 

Te smal

Het is al langer duidelijk dat de provinciale weg moet worden aangepakt. Hans van den Berg, woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland, liet in oktober aan de Stentor weten te opteren voor 60 kilometer. ,,De veiligheid op de N303 laat te wensen over, want de weg is veel te smal,’’ stelde de man van TLN. ,,Onze leden moeten bijna met dichtgeklapte spiegels over deze weg rijden, anders raken ze de bomen. Het tijdverlies dat de chauffeurs oplopen als de snelheid terug gaat van 80 naar 60 onderkennen we. Maar veiligheid weegt in dit geval zwaarder, want het tijdverlies is marginaal.’’

Fietspad

De veertien klankbordgroepleden (omwonden, bedrijven en andere betrokkenen) hebben allen een aantoonbaar belang in het gebied, kennis van het gebied en vertegenwoordigen een achterban. In vijf avonden zijn alle aspecten van de weg aan bod gekomen. Het gaat om het smalle fietspad en de smalle hoofdrijbaan, de snelheid van het gemotoriseerd verkeer, bomen die dicht op de weg staan, onveilige fietsoversteekplaatsen en het beperkte zicht voor (vracht)verkeer.

Het advies is besproken met de gemeenten. Zij hebben bestuurlijk hun steun al uitgesproken, zo laat de provincie weten.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort