Volledig scherm
© MFG-imaging

Luistervoorstelling op Sovjet Ereveld in Leusden gaat door

De luistervoorstelling Licht op het Sovjet Ereveld in Leusden gaat definitief door. De provincie Utrecht heeft een subsidie van 10.000 euro toegekend. Ook het vfonds en de gemeenten Leusden en Amersfoort steunen de realisatie van de audiotour.

Remco Reiding, oprichter van de Stichting Sovjet Ereveld, is verheugd over de steun. ,,Niet eerder zijn in de omgeving zulke activiteiten op een begraafplaats georganiseerd. We zijn bijzonder trots dat wij dit project kunnen realiseren.’’

Tijdens Licht loopt het publiek na zonsondergang op en rondom het Sovjet Ereveld in Leusden, waar 865 Sovjetsoldaten zijn begraven. Via een koptelefoon klinken verhalen die schuilen achter deze oorlogsgraven, gebaseerd op de jarenlange zoektocht van Reiding naar hun nabestaanden. Zo zijn er journalistieke interviews en monologen die zijn ingesproken door stemacteurs. Acteurs kruisen je pad, terwijl lichtprojecties lange banen werpen op het gras. 

Historische context

De theatrale audiotour is ontwikkeld door Stichting Laudio, die eerder programma's maakte voor Duitse en Amerikaanse militaire begraafplaatsen. ,,We hebben gezien hoe daar is gewerkt met prudentie en gevoel voor de historische context”, vertelt Reiding. ,,Zo zal het over vijf weken ook in Leusden op het Sovjet Ereveld zijn. Met oprechte aandacht voor de gevallen Sovjet-jongemannen en hun door mij opgediepte verhalen uit de oorlogsjaren.”

De verhalen zijn uitgewerkt in vier tours, ieder van dertig minuten. Aanmelden kan via www.lichtopereveld.eu. Op donderdagavond 28 februari is er een pre-première voor genodigden. De première volgt op zaterdagavond 2 maart.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volledig scherm
© MFG-imaging

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort