Volledig scherm
Impressie van de wijk vanaf het zuiden gezien. Achteraan de Groene Zoom. © Artist’s Impression Heijmans

Maanwijk in Leusden krijgt deelauto’s

De gemeenteraad van Leusden heeft unaniem besloten een stedenbouwkundig plan en een bijbehorend bestemmingsplan te ontwerpen voor de woonwijk Maanwijk, eerder bekend als het Kopje van Leusden-Zuid.

Aan de noordkant van Leusden-Zuid, tussen de Maanweg, de Groene Zoom en De Roo van Alderwereltlaan, realiseert Heijmans samen met Woningstichting Leusden een nieuwe woonbuurt met in totaal 120 woningen voor gezinnen, alleenstaanden, senioren en starters.

De koop- en huurwoningen bestaan uit starterswoningen, levensloopgeschikte woningen (zowel grondgebonden als gestapeld), twee-onder-éénkapwoningen en herenhuizen.

Centraal in het plan staan groen en natuur, duurzaamheid en ontmoeten. ‘Hiermee draagt Heijmans bij aan het creëren van gezonde leefomgevingen’, meldt het bedrijf in een persbericht.

Nu de raad heeft ingestemd met het stedenbouwkundige plan, gaat Heijmans met verschillende partners en omwonenden en toekomstige kopers aan de slag om nadere invulling te geven aan de plannen.

Ook NL Greenlabel, specialist in verduurzaming, praat mee over onder meer het inrichten van de gemeenschappelijke en openbare groene buitenruimtes. Ook wordt onderzocht of toekomstige bewoners gebruik kunnen maken van elektrische deelauto’s en -fietsen.

Bouwhoogte

Qua bouwhoogte worden de woningen langs de Groene Zoom uitgevoerd in maximaal drie woonlagen, zo heeft de gemeenteraad laten vastleggen. Op de beide hoeken is een ‘accent‘ van maximaal vier bouwlagen toegestaan. Met woningen aan de zijde van de Groene Zoom vervalt het oorspronkelijke plan van een geluidswal. Hierdoor kunnen extra huurwoningen en woningen in de goedkope en middeldure koopklasse worden gebouwd. Doordat de wijk in een nat kwelgebied ligt, moet met het waterschap nog wel een goede afwatering worden geregeld.

Naar verwachting gaat het bestemmingsplan in september in procedure en wordt de eerste helft van 2020 begonnen met het bouwrijp maken van het terrein. Woningstichting Leusden gaat de 36 huurwoningen verhuren en zorgdragen voor de verkoop van acht koopwoningen voor starters.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort