Volledig scherm
Screenshot uit het filmpje waarop de vechtpartij te zien is tussen de agenten en het zestal. © Dumpert

Man (21) langer vast in verband met wurgen agente in Amersfoort

Een 21-jarige man uit Bunschoten die verdacht wordt van poging tot doodslag op een agente in Amersfoort blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de man met veertien dagen verlengd.

Een agente van de politie Midden Nederland raakte in de nacht van vrijdag op zaterdag ernstig gewond tijdens haar dienst in Amersfoort. De 21-jarige verdachte probeerde haar te wurgen. Toegesnelde collega’s vreesden voor haar leven.

De agente werd aangevallen toen ze op aanwijzing van getuigen een vrouw wilde aanhouden die een winkelruit zou hebben vernield. De vrouw maakte deel uit van een groep van zes personen uit Bunschoten. De groep begon zich te bemoeien met het gesprek, waarna drie agenten hun collega te hulp schoten om iedereen op afstand te houden. Een 21-jarige man keerde zich daarop tegen de agente, deelde klappen uit en zette zijn handen om haar keel.

,,Bloedend lag ze op de grond, terwijl die man haar probeerde te wurgen. De collega’s vreesden op dat moment voor haar leven. Ze beseften dat als ze het geweld niet zouden stoppen, ze hun collega zouden verliezen’’, zegt politiewoordvoerder Cornelie Hogeveen.

De situatie zó ernstig dat de agenten hun pistool hadden getrokken, als er geen stroom­stoot­wa­pen voor handen was geweest. Het geweld dat de agenten toepasten om haar te ontzetten uit de levensbedreigende situatie, had ook geen effect. ,,Er restte nog maar één mogelijkheid en dat was de inzet van het stroomstootwapen’’, aldus Hogeveen.

Vrijgelaten

De politie heeft vijf andere verdachten van de mishandeling van een politieagente vrijgelaten. De belaagde agente gaat nog aangifte doen van een poging tot doodslag. Daar is ze volgens Hoogeveen nog niet toe in staat geweest.

De 21-jarige verdachte is voorgeleid op verdenking van poging tot doodslag.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort