Volledig scherm
© ANP XTRA

Man troggelde slachtoffers 'schaamteloos' geld af via WhatsApp: 20 maanden cel

De 22-jarige E. Z. uit Almere moet 20 maanden de cel omdat hij in mei in Amersfoort werd opgepakt voor whatsappfraude. De man deed zich op WhatsApp voor als een familielid en troggelde zijn slachtoffers geld af.

Ook werd de Almeerder vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld voor twee zedenmisdrijven. De man zou hebben geprobeerd seks te hebben met een 15-jarig meisje en was in het bezit van pornografisch beeldmateriaal van dieren.

Z. werd daarnaast schuldig bevonden aan identiteitsfraude, computervredebreuk, oplichting en het witwassen van geld. Hij maakte zeker negen slachtoffers en deed zich via Whats­App voor als een familielid of een bekende van de gedupeerde. Z. vroeg zijn slachtoffers of zij een factuur voor hem wilden betalen. Het geld dat werd overgemaakt kwam op de rekening van een zogenoemde katvanger.

Slinkse manier

Ook benaderde Z. verkopers via Marktplaats en kreeg via een slinkse manier toegang tot hun whatsappaccount, waarna hij bekenden van de verkopers verzocht geld over te maken. Daarnaast benadeelde hij verkopers via Marktplaats door nep-Tikkies (betalingsverzoeken, red.) te versturen, aldus het OM. Hij deed zich voor als geïnteresseerde en vroeg verkopers 1 eurocent naar hem over te maken. Zijn slachtoffers vulden vervolgens via een nagemaakte bankomgeving hun gegevens in en de Almeerder kon zo geld van hun rekening halen.

Een reeks aangiften tegen de oplichter leidde tot zijn aanhouding op 20 mei. Justitie liet tijdens de inhoudelijke behandeling al weten het de man zwaar aan te rekenen dat hij op ‘schaamteloze wijze’ misbruik maakte van het vertrouwen van mensen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort