Volledig scherm
Een van de overvallers wordt overmeesterd. © AD

Mannen (18 en 22) overvielen juwelier aan de Kamp met vuurwapen

De mannen die vorige week dinsdag een juwelier aan de Kamp in Amersfoort overvielen hadden inderdaad een vuurwapen. De mannen, beiden afkomstig uit Amersfoort, zijn 22 en 18 jaar oud en zitten nog vast.

Direct na de overval ging al het gerucht dat de verdachten een vuurwapen bij zich zouden hebben gehad. De politie kon dat vorige week niet bevestigen. Het Openbaar Ministerie liet gisteren weten dat bij de aanhouding inderdaad een vuurwapen is aangetroffen.

De verdachten zijn afgelopen vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris die de heren voor veertien dagen in bewaring heeft gesteld.

Gewond 

De Amersfoorters overvielen vorige week op klaarlichte dag juwelier Leith Jewels in de winkelstraat Kamp. Om 11.00 uur sloeg een van hen in op de gepantserde winkelruit, die niet bezweek onder de klap. De overvallers gingen naar binnen om buit te halen en deden de deur achter zich dicht. In de zaak ontstond een handgemeen, waarbij de eigenaar van de zaak en zijn vader gewond raakten. De laatste zou nog steeds in het ziekenhuis liggen.

De vrouw van de winkelier rende de straat op. Ze waarschuwde collega’s en omstanders door ‘dieven, dieven!’ te roepen. Van meerdere kanten kwamen winkeliers aangesneld die de vluchtende verdachten tegen de grond werkten. Op videobeelden die op de website Dumpert verschenen, is te zien dat de mannen door meerdere mensen tegen de grond worden gewerkt en dat er rake klappen worden uitgedeeld.

Quote

We verhogen het toezicht op straat, van handhavers van de gemeente en politie en organise­ren een inloopmo­ment voor de buurt.

Leonie Scholten, Woordvoerder Gemeente Amersfoort

Een paar dagen later wordt de winkelstraat opnieuw opgeschrikt door geweld. Zwaar vuurwerk gaat vrijdagochtend in alle vroegte af voor lunchroom The Cornerhouse. De politie doet nog geen uitspraken over een mogelijk verband tussen de twee zaken, maar in de buurt gaat het verhaal dat het een wraakactie zou zijn. De politie zoekt nog steeds naar meer getuigen die iets over de vier verdachten die gezien zijn, kunnen vertellen.

De gemeente Amersfoort laat weten dat er geen verhoogd risico is voor de openbare orde en veiligheid. ,,We kunnen ons wel voorstellen dat bewoners, winkeliers en winkelend publiek bezorgd zijn”, zegt woordvoerder Leonie Scholten. ,,Daarom verhogen we het toezicht op straat, van handhavers van de gemeente en politie en organiseren een inloopmoment voor de buurt. Mocht uit het politieonderzoek blijken dat meer zichtbare en/of onzichtbare maatregelen nodig zijn, dan nemen we die.” De inloopbijeenkomst voor de buurt wordt vanavond gehouden. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort