Volledig scherm
Start van de Marathon Amersfoort, vorig jaar. © Ruud Voest

Marathon Amersfoort viert mijlpaal met jubileumloop

De tiende editie van de marathon van Amersfoort, die op zondag 14 juni 2020 wordt afgewerkt, heeft een flinke koerswijziging ondergaan. De route van de hoofdnummers, de halve en hele marathon, is nu dwars door de meest noordelijke wijken van Amersfoort, Nieuwland en Vathorst, gepland.

,,Na de afsluiting van de negende editie kwamen we met het idee om een jubileumparcours uit te zetten'', aldus Mik Borsten, die onder meer racedirecteur is binnen de Stichting Marathon Amersfoort. ,,Het traject is nu officieus ingetekend. Begin volgend jaar voert een delegatie van de Atletiekunie de officiële meting uit.''

Parcoursboek

De lopers zullen in de eerste negen kilometer niet veel veranderingen merken, want het fietspad over de dijk langs de Eem staat voor eeuwig in het parcoursboek. Daarna gaat de route via de Zeldertsepoort dwars door Nieuwland. De deelnemer volgt dan de oude marathonroute die in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het programmaboekje stond.

Via de Reiniertunnel onder de A1 loopt het parcours over de Calveenseweg en de Duisterweg in Vathorst. Tot slot lopen de lopers langs het spoor richting de binnenstad, waar op het Eemplein de streep ligt.

Met het schrappen van de Bunschoterweg heeft de tiende editie een kwaliteitsslag ondergaan. Borsten: ,,Natuurlijk hebben we de intentie dit traject te handhaven na de jubileumeditie. Tegen die tijd hangt het af van het financiële plaatje.''

  1. Jeroen Stomphorst: Waarom is er geen kattenbelasting? Als ik érgens last van heb, zijn het kattenkeutels
    PREMIUM
    column

    Jeroen Stomphorst: Waarom is er geen kattenbe­las­ting? Als ik érgens last van heb, zijn het kattenkeu­tels

    Morgen is het zover, dan komt onze nieuwe hond. Nou ja, die moeten we zelf ophalen, in Friesland. Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe huisgenoot leek het wel alsof nestjes met honden uitsluitend op meer dan 60 kilometer vanaf Amersfoort te vinden zijn. Maar goed, je moet er iets voor over hebben. Onze Kasper hebben we alweer acht jaar geleden laten inslapen en nu komt er dus een opvolger. Heel erg enthousiast ben ik nog niet, maar straks, als ze er eenmaal is (het is een meisje) wordt het vast heel gezellig.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort