Volledig scherm
¶ Pieter Aalberts opent vandaag wijnbar Zuster Margaux in de Mariënhof; de foto aan de wand is van Jurgen de Boer. © Frans Kanters

Mariënhof geeft weer een stukje terug aan Amersfoort

Pieter Aalberts is met Adriaan Derksen deze week precies twee jaar exploitant van de Mariënhof.

'De beste wijn'

Pieter Aalberts over de naam Zuster Margaux: ,,Toen de Mariënhof nog een klooster was, was Zuster Ursula de belangrijkste non. Maar Ursula is ook een heksennaam. Ik kwam ergens de naam van Zuster Margot tegen. En Margaux is de beste Franse wijn.’’

Aalberts had vanaf dag één het plan het voormalige weeshuis en klooster aan de Kleine Haag 2 'terug te geven aan de stad'. Met de opening van een wijnbar lost hij weer een stukje van die belofte in.

In de voormalige regentenkamer, waar het bestuur zetelde toen de Mariënhof nog een weeshuis was, opent zaterdag wijnbar Zuster Margaux. ,,We willen vooruit met het bedrijf. We denken steeds na over nieuwe manieren waarop we waarde kunnen toevoegen aan het pand'', vertelt Aalberts.

Waarde is meer dan geld alleen, vervolgt hij zijn verhaal. ,,Begin 2015 schreven we de Hart & Zielprijsvraag uit. De bedenker van het beste horecaconcept won een plek in de serre van de Mariënhof. Nu zit daar sinds de zomer Buuf in de Serre. Twee frisse, jonge meiden runnen er hun taartenbakkerij.''

Vermenigvuldigen
Buuf in de Serre hoeft geen huur te betalen. Aalberts verdient er geen geld aan. ,,Ik krijg er voor terug dat mijn gang heerlijk naar versgebakken taart ruikt. Door te delen kom je sneller tot vermenigvuldigen.''

Die filosofie sijpelt door in het hele bedrijf. De eerste etage van het historische pand is in gebruik als atelier van de Amersfoortse kunstschilder Nobertus. ,,Als tegenprestatie verzorgt hij de beeldende kunst in de Mariënhof.''

Quote

Een vinoloog noteert in een boekje hoe zij de wijn vindt smaken

Pieter Aalberts

Consument
Met de wijnbar wil Aalberts weer een stukje van het congres- en evenementencentrum teruggeven aan Amersfoort. ,,Voorheen kon je hier een kopje koffie drinken, maar de ruimte werd enkel zakelijk gebruikt. Nu wordt het weer voor de consument.''

Van donderdag tot en met zondag is Zuster Margaux geopend. ,,We hebben wijnen in drie prijsklassen, maar beschikken niet over een wijnlijst.''

In plaats daarvan gebruikt de wijnbar proefnotities. ,,Er is een vinoloog die in een boekje noteert hoe zij de wijn vindt smaken. Alle andere gasten die daarna de wijn proeven, mogen in hetzelfde boekje hun proefnotitie achterlaten.''

Het is de locatie die de wijnbar moet doen onderscheiden van de andere wijnbarren in Amersfoort, zegt Aalberts. ,,En daarnaast is het meer dan enkel een bar. We gaan cursussen houden en organiseren wijnevenementen als een proeverij en een wijnreis.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort