Mark van Wonderen zoekt plekken op die mooi zijn van lelijkheid: ‘Paddestoel in Nijkerkerveen is het mooist’

videoRafelrandjes. Journalist Mark van Wonderen (43) is er gek op. In ons overgereguleerde land ging hij op zoek naar de plekken waar verpaupering toeslaat. Kers op de taart volgens Van Wonderen? Snackbar De Paddestoel in Nijkerkerveen.

Volledig scherm
Mark van Wonderen heeft een boek gemaakt over de treurigste plekken van Nederland, bijvb. Paddestoel in Nijkerkerveen © Saskia Berdenis van Berlekom

Toegegeven, als hij niet de zomerserie Mooi van Lelijkheid voor AD Amersfoortse Courant had gemaakt in de zomer van 2018, was de regio waarschijnlijk niet voorgekomen in de reisgids Treurtrips. (Her)ontdek Nederland! die vanaf maandag in de winkels ligt. Er zijn steden en plekken waar je de lelijkheid verwacht, zoals Van Wonderen die zo liefheeft. Waar de lelijkheid er gewoon dik bovenop ligt. Denk aan plaatsen als Almelo, Hengelo en Enschede. Of een stad als Heerlen. En wat dacht je van de uit de grond gestampte steden in Flevoland? Van Wonderen begint bijna te likkebaarden als hij er aan denkt. Maar de regio Amersfoort zou hij van te voren gekwalificeerd hebben als ‘te mooi’.

Waar hij voor zijn reisgids dan naar op zoek was? Bijvoorbeeld winkelcentra gebouwd in de jaren 60 tot 80. ,,Ze zijn vaak gedateerd en stralen een vergane glorie uit. Ze zijn donker en bedompt. De treurigste vind je vaak in achterbuurten. Als je daar even op een bankje gaat zitten, dan zie je vaak een parade van scootmobielen voorbij komen.” In Amersfoort vond hij het Operaplein en winkelcentrum Schothorst, dat hij kwalificeerde als ‘architectonisch wangedrocht’.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort