Volledig scherm
PREMIUM
Wilfried de Jong trad op in het KAdE-café. © Jeroen Jumelet

Massale toeloop bij Nacht van de Literatuur

proza en poëzieDe Nacht van de Literatuur is volwassen geworden. De belangstelling was overweldigend en het gebodene even boeiend als gevarieerd. Met als hoogtepunt: Griet op de Beeck.

Quote

Schaamte is het grootste obstakel van een auteur. We hebben een tapijt waar we alles onder vegen wat ons verontrust.

Griet op de Beeck, auteur

De belangstelling voor Amersfoorts tweede Nacht van de Literatuur was dusdanig, dat menigeen voor een dichte deur stond. Auteurs van bestsellers, zoals Paulien Cornelisse en Griet op de Beeck, gaven meerdere optredens, maar bij elke show stonden honderden mensen buiten, aangezien de zaal bomvol was.

Verder was er niets aan te merken op dit festival, dat plaatsvond in de nacht van zaterdag op zondag. Om alle kritiek vóór te zijn, had de organisatie ervoor gezorgd dat niets ontbrak. Er waren regionale en nationale schrijvers, onbekend talent en vedettes en zowel oude als jonge literatoren.

Dit alles leidt tot de conclusie dat het evenement, dat pas zijn tweede editie beleefde, in razend tempo volwassen is geworden en zich kan meten met de literaire festivals in de grote steden.

Overredingskracht
De goodwill is inmiddels dusdanig, dat Wilfried de Jong kon worden overgehaald om na zijn reguliere show in de Flint nog een uur lang te komen optreden in het café van Kunsthal KAdE. Zoiets vereist overredingskracht. Maar hij stónd er en improviseerde moeiteloos; beantwoordde alle vragen en droeg op verzoek proza en poëzie voor met een meeslepende Rotterdamse dictie. Tot ver na middernacht ging hij op de foto met een ieder die dat wilde.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort