Volledig scherm
PREMIUM
Kopers Reinout en Olivier van der Wiel (midden) geflankeerd door de vorige eigenaren Wim en Anneke Robbertsen. © Cees Wouda

Matrozenbroers kopen historische Duitse sleepboot

BerthaNa achttien jaar in de Eemhaven te hebben gelegen, verlaat de historische Duitse monopool sleepboot Bertha de Amersfoortse wateren. Mét zijn nieuwe eigenaren.

Volledig scherm
De renovatie van de sleepboot neemt volgens de matrozenbroers zeker zeven jaar in beslag. © Cees Wouda

Sinds 1999 dobbert Bertha uit 1929 op een ligplaats langs de Havenweg in de Amersfoortse Eemhaven. Ooit aangeschaft door een vorige eigenaar, die grootse opknapplannen had, die er nooit van zijn gekomen.

Toen de destijds nog Woudenbergers Wim (52) en Anneke (50) Robbertsen de ligplaats aan de Havenweg in 2015 kochten, moesten zij Bertha erbij kopen. Negen maanden lang bouwden ze aan hun woonschip Robbedoes. Dat werd dit jaar uitgeroepen tot  Woonschip van 2016. Maar ja, Bertha lag daar ook nog steeds. Wat moesten ze ermee? Anneke: ,,We hadden maar één doel en dat was Bertha redden van van de sloop en er een liefhebber voor vinden."

Droom
Afgelopen juli kwamen ze in de haven van Bruinisse in contact met een schipper en diens stuurman Olivier van der Wiel (20) uit Barendrecht. Wim vertelde de stuurman over de oude sleepboot en Olivier droomde direct over het opknappen van de bejaarde Bertha.

Olivier besprak zijn plan met zijn jongere broer Reinout (17), tevens matroos. De jonge broers knutselden een powerpointpresentatie in elkaar die zij aan hun ouders lieten zien. Want de koop van een historische monopool sleepboot uit 1929 mét originele motor in zo'n goede staat, dát was een buitenkansje.

,,We hadden verwacht dat ze zouden zeggen: jullie hebben al een zeilboot, wat moet je ermee? Maar ze waren onder de indruk en zagen het wel zitten", vertelt Olivier trots.

De matrozenbroers namen daarop contact op met de schippers van de Robbedoes. Maandag 11 september is Bertha officieel verkocht. Waarom dan pas? Reinout: ,,Ik ben die dag jarig en ben nu nog te jong om te tekenen."

De tekst gaat verder onder de foto

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort