Het Meander Medisch Centrum heeft de cohortafdeling voor coronapatiënten uitgebreid.
Volledig scherm
Het Meander Medisch Centrum heeft de cohortafdeling voor coronapatiënten uitgebreid. © Frank Noordanus/Meander MC

Meander blijft nadenken over noodoplossingen voor nóg meer bedden op de ic

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft sinds de uitbraak van het coronavirus intern behoorlijk wat geschoven. Drie verpleegafdelingen vormen nu samen één grote cohort-afdeling voor coronapatiënten en in vier operatiekamers staan nu acht intensive care-bedden. Nog steeds wordt er nagedacht over nog meer noodoplossingen.

Ellerieke Veenendaal, manager van onder andere het ok-complex en de ic, is crisismanager in het ziekenhuis. Samen met intensivisten en anesthesiologen maakte ze een paar weken geleden een plan om de ic-capaciteit in het ziekenhuis uit te kunnen breiden. Inmiddels is het maximum van 24 ic-bedden bereikt.

,,We hebben op vier ok’s plaatsgemaakt voor acht bedden. Daarvoor hebben we niet hoeven verbouwen, maar we moesten wel zorgen dat alle spullen op de juiste plek stonden”, zegt Veenendaal. ,,Normaal gesproken staat er één beademingsapparaat op de ok, nu moesten het er twee zijn. Het ok-personeel heeft meegedraaid op de intensive care, zodat zij getraind zijn in het geven van de juiste zorg. Verder zorgen we dat er ook altijd een ic-verpleegkundige aan het werk is op de ok’s.”

Patiëntenstroom

De bedden liggen nog niet vol volgens Veenendaal. Tegelijkertijd geeft ze wel aan zich zorgen te maken over de stroom patiënten die er nog aankomt. 

Volgens Veenendaal wordt er nog wel nagedacht over noodoplossingen om het aantal ic-bedden uit te breiden. ,,We hebben vanuit de wijkzorg wel het aanbod gekregen van thuisbeademingsapparatuur. Die zouden we dan in het ziekenhuis kunnen gebruiken. Dat is iets waar we over nadenken. Het personeel is de bottleneck. Je moet ook de juiste verpleegkundigen in huis hebben om de kwaliteit van de zorg te kunnen garanderen.”

Cohort-afdeling

Ook de capaciteit op de zogeheten cohort-afdeling, waar mensen met Covid-19 liggen én mensen die ervan verdacht worden, is uitgebreid. Sinds zondag zijn drie verpleegafdelingen aan elkaar gekoppeld en hermetisch afgesloten van de rest van het ziekenhuis. 

,,In de loop van het weekend werd het steeds spannender. Lukt het om de derde afdeling op tijd open te krijgen?”, zegt Veenendaal. Op de afdeling kunnen nu 62 mensen verpleegd worden. Met 44 Covid-19-patiënten in totaal in het ziekenhuis lijkt dat ruim voldoende, maar ook mensen die verdacht worden van de ziekte komen op de cohort-afdeling terecht. Het aantal mensen dat een bed bezet houdt, ligt dus hoger. ,,Pas als de test negatief terugkomt, gaan deze patiënten naar een gewone verpleegafdeling”, zegt Veenendaal.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort