Volledig scherm
© AD

Meander MC bouwt nieuwe kliniek voor borstkanker

Meander Medisch Centrum in Amersfoort bouwt een kliniek voor vrouwen met borstkanker of een aandoening aan hun borst. Alle betrokken specialismen zitten er bij elkaar.

De zogeheten mammapoli bestaat uit een huiskamer met toegang tot de tuin van het ziekenhuis, mammadiagnostiek en spreek- en onderzoekskamers. Onder andere radiologie, chirurgie en oncologen zijn er te vinden. Volgend jaar najaar moet de kliniek opengaan.

Een mammapoli is niet uniek in Nederland. Meerdere ziekenhuizen kennen het principe. ,,Patiënten hoeven niet het hele ziekenhuis door voor hun diagnose”, legt chirurg Ernst Schoenmaeckers uit. 

Wel onderscheidend is de hulp die vrouwen in Meander krijgen bij het vinden van ondersteunende, niet medische zorg. ,,Uit onderzoeken blijkt dat patiënten die zorg missen. Het gaat dan bijvoorbeeld om acupunctuur bij misselijkheid, maar ook om psychologische zorg of om seksuologie. We hebben nu het plan om een ‘ondersteuningsconsulent’ bij de mammapoli te betrekken. Dat is een soort gids die de patiënt kan helpen bij het vinden van de juiste ondersteunende zorg.”

De mammapoli komt in de voormalige vleugel van psychiatrisch centrum SymforaMeander op de begane grond.

Boven deze afdeling komt het nieuwe OK-complex van het ziekenhuis.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort