Volledig scherm
© AD

Meander op plek 5 in Ziekenhuis Top 100

Met een vijfde plaats bij de topklinische ziekenhuizen doet het Meander MC het opnieuw goed in de Ziekenhuis Top 100.

In het Meander MC worden veel patiënten gecontroleerd op pijn en plotselinge verwardheid, factoren die het herstel kunnen beïnvloeden. Het ziekenhuis meldt weinig heringrepen na een operatie aan een gebroken heup of het verwijderen van de galblaas. Het scoort veel punten op het thema hart en vaten. Zo hoort het bij de ziekenhuizen met het laagste percentage complicaties na een ingreep om een verwijde buikslagader te verhelpen, een complexe operatie met risico op complicaties. Het percentage patiënten dat opnieuw onder het mes moet na het plaatsen van een pacemaker ligt er wel hoger dan het landelijk gemiddelde.

Het Meander MC, dat vorig jaar op de tweede plaats stond, voldeed in 2018 niet aan het minimumaantal operaties bij prostaatkanker: het deed er 47 in plaats 50 en dat kost punten.

Triviaal

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis, dat een jaar eerder wel genoeg prostaatkankeroperaties deed, is het niet halen van de drempel te wijten aan ‘triviale omstandigheden bij het plannen en verplaatsen van operaties, bijvoorbeeld rond de vakanties en feestdagen’. Met veertig ingrepen bij blaaskanker voldeed Meander MC wel ruimschoots aan de minimumnorm van twintig operaties.

De Utrechtse ziekenhuizen staan in de middenmoot. Het St. Antonius, met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein en Woerden, staat op plek 14 bij de topklinische ziekenhuizen, het Diakonessenhuis (Utrecht en Zeist) staat op plek 24 bij de algemene en streekziekenhuizen. De Top 100 maakt onderscheid tussen algemene of streekziekenhuizen en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg. Het beste streekziekenhuis is het

Beatrixziekenhuis in Gorinchem, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch de beste topklinische instelling.

Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 33 criteria die iets zeggen over het niveau van de zorg, zoals toezicht op medicijngebruik, uitkomsten van veelvoorkomende of juist heel complexe operaties, de kwaliteit van de verpleging of tijdige start van een behandeling. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort