Volledig scherm
Een bowlingbaan in De Korf in Leusden. © Saskia Berdenis van Berlekom

'Meer onderzoek nodig naar renovatie De Korf in Leusden'

Oppositiepartijen CU-SGP en D66 willen dat de gemeente opnieuw onderzoek doet naar het renoveren van bowlingbaan en sporthal De Korf in Leusden. De partijen willen dat de gemeente dan ook kijkt naar het herontwikkelen van het gebied rondom De Korf.

,,Veel geld voor weinig", zegt raadslid Jan Overweg (CU-SGP) over het renovatieplan. De renovatie gaat in het huidige raadsvoorstel 4,7 miljoen kosten. Met dat geld wordt De Korf gerenoveerd én duurzaam gemaakt. Het pand moet dan de komende 30 jaar mee kunnen. ,,Maar er wordt niks toegevoegd", zegt Overweg. In het huidige voorstel blijft De Korf, net zoals dat nu zo is, een voorziening met daarin een bowlingbaan, een sporthal en horecagedeelte. ,,De bouw van de nieuwe sporthal aan de Bavoortseweg vorig jaar, kostte maar drie miljoen", vervolgt Overweg. ,,En dat was nieuwbouw."

Cultuurplein

Dat juist renovatie van het verouderde pand noodzakelijk is, is volgens CU-SGP en D66 juist dé kans om het hele gebied aan te pakken. De partijen vragen in een motie om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om op deze plek een 'cultuurplein' aan te leggen. Overweg: ,,Dat is een plek waar bijvoorbeeld de bibliotheek, de bowlingbaan en restaurant van De Korf, theater De Tuin en bijvoorbeeld een sportschool samenkomen. Boven de panden kunnen woningen komen." In dit scenario komt op een andere locatie nieuwbouw voor de sporthal van De Korf.

Nieuw onderzoek gaat natuurlijk tijd kosten. En dat dossier staat al jaren op de politieke agenda. ,,Het gaat om een beslissing waar we de komende dertig jaar aan vast zitten", zegt Overweg. ,,Zo veel uitstel komt er ook weer niet. We vragen de wethouder in januari 2019 met een nieuw voorstel te komen."

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort