Volledig scherm
lege flessen drank wijn bier © dreamstime

Meeste overmatige drinkers in Baarn, Eemnes en Soest

Van de inwoners van de provincie Utrecht grijpen Baarnaars, Eemnessers en Soesters het vaakst naar de fles. De inwoners van die drie dorpen scoren hoog als het gaat om overmatige drinkers, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl.

De website combineerde data van het CBS met die van het RIVM. Gemiddeld drinkt 1 op de 11 mensen overmatig veel alcohol. Bij mannen betekent dit meer dan 21 glazen alcohol per week, voor vrouwen ligt die grens al op 14 glazen. 

In Baarn drinkt 11 procent van de inwoners overmatig. Het dorp heeft daarmee de meeste overmatige drinkers van de provincie Utrecht. Eemnes staat op de tweede plek in de top 10 met 10 procent overmatige drinkers. Soest volgt op de vierde plek met eveneens 10 procent overmatige drinkers. In Leusden (plaats 7) drinkt 9 procent overmatig en in Bunschoten 8 procent (plek 9). 

Volgens Afkickkliniekwijzer.nl concentreert overmatig drankgebruik zich in ‘rijke’ gemeentes. ,,We hebben de reden van overmatig gebruik niet onderzocht, dus het is een beetje speculeren", geeft Paul Jansen van Afkickkliniekwijzer.nl toe. ,,Maar in gemeenten zoals Baarn en bijvoorbeeld ook Bergen zie je dat er veel ouderen wonen die geld hebben. Dat in combinatie met veel vrije tijd maakt misschien dat er veel drank gebruikt wordt.” 

Minste drinkers

Als het gaat om de minste overmatige drinkers, dan scoren Barneveld, Nijkerk en Woudenberg hoog (allen 5 procent). Ook Amersfoort (7 procent) doet het relatief goed en scoort onder het landelijk gemiddelde van 9 procent. 

Woudenberg, Barneveld en Amersfoort scoren ook hoog als het gaat om het aantal niet of gematigde drinkers. 45 procent van de Woudenbergers en Barnevelders en 40 procent van de Amersfoorters drinken niet of maximaal één glas per dag. Helemaal een vinger is er niet op te leggen, maar toch zagen de onderzoekers wel een trend. ,,In de biblebelt-gemeenten zagen we dat er relatief minder gedronken wordt”, aldus Jansen. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort