Volledig scherm
© Herman Stover

Megadeal voor Barneveldse windmolenbouwer met Rusland

Windmolenfabrikant Lagerwey uit Barneveld slaat een grote slag met het tekenen van een overeenkomst voor het bouwen van een grote windenergiefabriek in het Russische Volgodonsk. Lagerwey is gekozen uit een groep van 20 concurrenten vanwege de unieke technologie in combinatie met de kennis, ervaring en het netwerk die het bedrijf heeft.

Woordvoerster Melanie Poort legt uit dat het Russische OTEK, een tak van staatsbedrijf Rosatom, op zoek was naar een partner om een joint venture mee aan te gaan. ,,Toen we in de shortlist van 3 terecht waren gekomen werd duidelijk dat het balletje onze kant op ging rollen. Wij bieden niet alleen de technische kennis, maar ook de logistiek daaromheen. Welke leveranciers heb je nodig, wat komt er kijken bij het opzetten van een nieuwe fabriek, dat soort vragen."

Het oprichten van de joint venture is overigens pas stap twee, die naar verwachting in november afgerond wordt. Op dit moment gaat het vooral om de licentie die Lagerwey heeft verkocht aan OTEK voor technologie die nodig is voor het bouwen van windturbines, molenwieken en een nieuwe fabriek in Volgodonsk. 

Tot nu toe had Rosatom vooral kerncentrales, maar de komende jaren wil het windmolens bouwen met een totale capaciteit van 970 Megawatt. Dat is ongeveer 17 procent van de huidige Russische plannen voor duurzame energie, die Lagerwey in één klap mag gaan helpen realiseren.

De Russen willen dat 4,5 procent van hun landelijke elektriciteitsbehoefte uit schone bronnen komt in 2020. Tot nu toe staan in Rusland nauwelijks windmolens, dus de omwenteling in het beleid is significant. In de nabije toekomst valt er daarom veel te halen voor de Barneveldse en Russische ondernemingen.

Lagerwey won vorig jaar de FD Gazellen Award voor de snelste groeier van Gelderland. Het bedrijf kon de laatste jaren uitbreiden naar steeds meer landen waaronder Finland, India, Canada en Chili. Het bedrijf valt verder op door de uitvinding van een hijskraan die zichzelf tijdens het bouwen van een windmolen ophijst langs de mast. In 2002 ging het slecht met het bedrijf. Een faillissement kon ternauwernood worden afgewend.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort