Volledig scherm
Joost van Doremalen zit virtueel in de '3D VIP Room' van NovoLanguage. © Saskia Berdenis van Berlekom

Met 3D-bril Engels leren 'op straat' in Londen

Engels leren in de klas met je eigen mobieltje en een 3D-bril, om daarmee in een virtuele wereld rond te stappen. Dat moet dé toekomst worden voor modern talenonderwijs. Uitgeverij Deviant en NovoLanguage hebben de primeur. 'We brengen als eerste ter wereld virtual reality als serieus leermiddel in de klas'.

Quote

We zijn Google en Microsoft net voor. Scholen zijn razend enthousi­ast

Kees van Daalen, Deviant

De app activeren op een mobiele telefoon, het ding voorzichtig voor de bril schuiven, opzetten en... welkom op Timesquare hartje Londen. Voor je neus steken voetgangers over. En draai je je hoofd naar achteren, dan rijden er dubbeldekkers voorbij. Een stem vraagt naar de kleur van de bus. In het Engels uiteraard. Bij een goed antwoord én de juiste uitspraak gaat het programma verder.

3D VIP Room
De 3D Virtual Interative Presentation Room (3D VIP Room) van het Nijmeegse bedrijf NovoLanguage is zo goed als klaar om de markt op te gaan. Onder grote belangstelling werd de toepassing samen met de Amersfoortse uitgeverij Deviant begin deze maand gepresenteerd tijdens de vakbeurs voor onderwijsinnovatie en ICT in de Jaarbeurs in Utrecht.

,,We zijn Google en Microsoft net voor,'' glimlacht Kees van Daalen, uitgever Engels bij Deviant. ,,Maar serieus, we zijn de eerste ter wereld die virtual reality als serieus leermiddel in de klas gaat brengen. Scholen waar we het hebben getest, zijn razend enthousiast.''

Uitgeverij Deviant en NovoLanguage vonden elkaar enkele jaren geleden in hun zoektocht naar praktische toepassingen van ICT in het talenonderwijs. Uitgangspunt was het inzetten van spraakherkenning. Van Dalen: ,,Uitgeverij Deviant geeft onderwijsmateriaal uit voor met name het mbo. Keer op keer zien wij de schroom bij studenten om hun spreekvaardigheid te oefenen in de klas. Praten tegen de computer is veel minder eng.'' Vooral nu volgend jaar Engels op de mbo-opleidingen niveau 4 een verplicht vak wordt, ziet Deviant de markt groeien.

Accenten
Door de geavanceerde software die NovoLanguage heeft ontwikkeld, kunnen pc, tablet of mobiele telefoon direct beoordelen of de uitspraak van een student de juiste is. ,,De kunst is om zelfs rekening te houden met de verschillende accenten. In Limburg wordt thank you toch net anders uitgesproken dan in Groningen,'' vertelt Joost van Doremalen, technisch directeur bij NovoLanguage.

Deviant verwacht dat de eerste toepassingen binnen enkele maanden in het mbo-onderwijs worden ingezet. ,,De spraakherkenning biedt grote mogelijkheden voor de toekomst. Zo zouden straks mondelinge examens met behulp van een app worden afgenomen. Docenten en schoolleiders die we hebben gesproken zijn daar enthousiast over,'' aldus Van Daalen.

Bloedlichaampjes
Naast het aanleren van een vreemde taal kan de 3D VIP Room ook ingezet worden bij biologie, zo liet een schowmodel op de vakbeurs zien. De student kan worden meegenomen door het menselijk lichaam en gevraagd om bijvoorbeeld de rode bloedlichaampjes aan te wijzen. ,,De toepassingen zijn legio. Het is een kwestie van het schrijven van de jusite scripts in combinatie met een afgestemd besturingsprogramma,'' aldus Van Daalen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort