Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Misbruik modellen door Amersfoortse fotograaf: 3,5 jaar cel

Francisco G., een 45-jarige fotograaf uit Amersfoort, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en zeven maanden voor het verkrachten en aanranden van zes vrouwen. 

Francisco G. lokte mooie jonge vrouwen met beloftes van een modellencarrière en deelname aan missverkiezingen. Eenmaal in zijn studio toonde de Amersfoorter  zijn ware gezicht. De charmante en onberispelijk geklede fotograaf, van oorsprong afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, ging geraffineerd te werk. Hij benaderde ze namens het modellenbureau van zijn echtgenote, een voormalige schoonheidskoningin die missverkiezingen organiseert. G. vleide telefonisch dat de meiden een glanzende loopbaan tegemoet konden zien.

De meisjes van 17 en 18 jaar meldden zich nietsvermoedend in zijn studio voor een gratis fotoshoot. Verdienen aan de beelden zou hij wel doen als ze eenmaal beroemd waren, zei G. Na een eerste serie foto's vroeg hij de modellen voor een spannend effect kledingstukken uit te doen of lingerie aan te trekken. Omdat hun huid oneffenheden vertoonde, was het volgens hem nodig hen in te smeren met lotion.

De fotograaf drong zich daarna steeds verder aan hen op, aldus de slachtoffers. Als ze tegensputterden, sprak hij dreigend dat ze anders nooit aan de bak zou komen in het modellenvak. Flirten en erotiek horen erbij, zei hij.

Volgens de rechtbank heeft Francisco G. op geen enkele manier rekening gehouden met de gevolgen van zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tijdens de zitting heeft de man de beschuldigingen ontkend en zich gepresenteerd als slachtoffer van een lastercampagne. 

Schadevergoeding

De man is ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie had zes jaar gevangenisstraf tegen Francisco G. geëist. De rechtbank heeft minder feiten bewezen geacht.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort