Volledig scherm
PREMIUM
De moeders geven voorlichting over verdovende middelen. © Nico Brons

Moedige Moeders Spakenburg strijden al vijftien jaar tegen verslaving: ‘Ouders zijn de slaaf van de verslaafde’

Moedige Moeders Spakenburg bestaat vijftien jaar. De moeders Tiny de Graaf, Geertje Zwaan, Geke van Twillert gingen de strijd aan met de verslaving van hun zonen. En ze zijn nog steeds nodig.  

Volledig scherm
Moedige Moeders beschikt over veel voorlichtingsmateriaal. © Nico Brons

De moeders, een zelfhulpgroep voor familieleden van verslaafden, geven voorlichting over verdovende middelen. Helaas is dat nog steeds nodig, stellen ze, want drugs- en alcoholmisbruik is in de afgelopen vijftien jaar toegenomen in Bunschoten.

Iedere eerste maandag van de maand organiseren de moeders een open bijeenkomst in een zaal van Denksportcentrum En Passant. De laatste jaren loopt het bezoekersaantal terug. In de hoogtijdagen kwamen er zo’n veertig mensen. De drempel om te komen is hoger geworden uit angst dat bekend wordt dat een familielid aan de drugs is, vermoeden ze. En experimenteren met drugs hoort er nu eenmaal bij, denken veel ouders. Gaat vanzelf wel over. Daar zijn de moeders het niet mee eens. ,,Er heerst gelatenheid. Spakenburgers zijn moe van verhalen over drugs.’’ De voorlichting die de Moedige Moeders gaven bij jeugdverenigingen en catechisatie nam ook af. Voor de Spakenburgers die niet moe zijn van drugsverhalen: mocht er schaamte zijn, de moeders komen ook bij mensen thuis, zeggen ze, om voorlichting te geven.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort