Volledig scherm
Rob Molenkamp. © AD

Molenkamp (SP): 'Wethouder weigert motie over das bij rondweg uit te voeren'

Amersfoort weigert onderzoek naar dassen in het tracégebied van de westelijke rondweg uit te voeren zoals de gemeenteraad dat heeft opgedragen in een motie. Dat stelt SP'er Rob Molenkamp.

In zijn motie, die vorige week werd aangenomen door de raad, krijgt het college van b en w opdracht om onderzoek te laten doen 'naar aangetroffen dassen en dassenburchten in en om het plangebied van de omstreden rondweg'. Dat onderzoek zou volgens de motie worden uitgevoerd door de gemeentelijke stadsecologen, ecologisch Bureau Waardenburg en de Dassenwerkgroep Utrecht.

Maar de gemeente stelt in een rapportage over uitvoering van de motie dat het onderzoek beperkt blijft tot een driehoek van het gebied bij het spoor. Van 'een nieuw onderzoek naar dassen en burchten in het hele tracégebied was bij de behandeling van de motie geen sprake', schrijft de gemeente.

Molenkamp vindt de 'beperking van de onderzoeksopdracht' onverteerbaar. ,,De motie valt niet anders te interpreteren dan dat het hele plangebied wordt onderzocht opdassensporen en burchten. In mijn presentatie aan de raad heb ik met geen woord gerept over alleen de driehoek bij het spoor. Nu wordt geweigerd uitvoering te geven.''

De Dassenwerkgroep Utrecht, die mee zou doen aan het onderzoek, stelt zich op hetzelfde standpunt als Molenkamp. Molenkamp zegt te begrijpen dat verantwoordelijk wethouder Buijtelaar niet zit te wachten op onderzoek in het hele plangebied, omdat de aanleg van de al jaren omstreden rondweg west daarmee verdere vertraging oploopt. ,,Maar hij zal toch de natuurwet moeten respecteren.''

Inspecteren

In reactie op de aantijging van Molenkamp stelt de gemeente bij monde van woordvoerder Sonja Kloppenburg: ,,Het is duidelijk dat de vondst van de verse burchten de aanleiding vormt voor de motie. De gemeente liet daar al onderzoek naar doen. Wij vragen de drie genoemde partijen om dat voort te zetten. Los hiervan zullen onze ecologen, zoals eerder gemeld, het projectgebied blijven inspecteren op aanwezigheid van beschermde dieren."

De gemeente stelde al eerder dat de aanleg van de weg ondanks de aanwezigheid van de dassenburcht door kan gaan. Dat is eerder ook zo geoordeeld door de Raad van State.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort