Volledig scherm
Van links naar rechts kunstenaar Chris Rodenburg en de comitéleden Cor Brinkers en Carel Bense bij een maquette van het monument. © AD

Monument eerbetoon aan Amerikanen in Soesterberg

Soesterberg krijgt een monument dat herinnert aan de aanwezigheid van Amerikanen op de vliegbasis van 1954 tot 1994. Het wordt dit jaar nog geplaatst op het nieuwe tunneldek boven de Amersfoortsestraat (N237), waar het een onderdeel wordt van een nieuw park.

Quote

Bij veel Soesterber­gers komt er een twinkeling in de ogen als je het hebt over de Amerikaan­se periode

Cor Brinkers, comitélid

Het monument bestaat uit een aantal onderdelen en wordt gemaakt door de Soester kunstenaar Chris Rodenburg. Het moet allerlei herinneringen oproepen aan de aanwezigheid van de Amerikanen, niet alleen op de vliegbasis maar ook in het dorp. Het idee is afkomstig van het Comité Soesterberg Airforce Memorial (SAM).

In zogeheten cortenstaal plaatst Rodenburg er een aantal silhouetten van Amerikanen rond een yard sale, een garageverkoop die destijds in de Amerikaanse wijk Apollo heel gewoon was. Ook een barbecuestel, een Halloweenmasker, een cheerleader, een honkballer en een gezin met een bowlingbal maken deel uit van het tafereel.

Er staat ook een militair tussen die met zijn hand op het hart naar het volkslied luistert. Centraal staat een Koninginnelinde met daarin een hartje, een ooievaar en een kruisje als symbool van verliefdheid, geboorte en overlijden gekerfd. Er staat ook iemand met een tulpje bij en achter de boom staat een verliefd stelletje. Drie zitbankjes met als rugleuning het silhouet van een Amerikaanse auto staan ervoor.

Tekst loopt door onder de foto. 

Volledig scherm
Maquette van de silhouetten van typische Amerikanen met op de voorgrond bankjes, waarvan de rugleuning het silhouet van Amerikaanse auto's bevat. © rv

Koude Oorlog

Tweede onderdeel van het monument zijn drie grote aluminium panelen waarop de eerste straaljagers, de startbaan en de F-15’s staan afgebeeld. Ook de veldleeuwerik die nu de vliegbasis heeft overgenomen staat erop. De panelen staan naast elkaar, als een herinnering aan de Berlijnse Muur, symbool van de Koude Oorlog.

,,En de Koude Oorlog was juist de reden dat de Amerikanen hier waren’’, legt Carel Bense van het comité SAM uit. ,,Het monument komt langs de as Kampweg-Veldmaarschalk Montgomeryweg te staan, de centrale verbinding die van het dorp naar de vliegbasis loopt en waar ook de nieuwe pleisterplaats komt.’’ Daar komen veel fietsers langs.

Het comité verwacht dat veel Amerikanen er komen kijken en rekent op 10.000 bezoekers per jaar. ,,Ook bij veel Soesterbergers komt er een twinkeling in de ogen als je het hebt over de Amerikaanse periode’’, zegt comitélid Cor Brinkers. Het comité verbindt aan het monument ook de website safm.nl. Gedacht wordt aan de ontwikkeling van een app. Voor het project worden sponsors gezocht die hun naam kunnen laten graveren in het monument.

De gemeente Soest plaatst in het park een Alouettehelikopter, de laatste helikopter tot de sluiting van de vliegbasis in 2008. Pogingen om er een F-16 of een ouder vliegtuig te plaatsen, zijn mislukt.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort