Volledig scherm
Het volledig gerestaureerde Jugendstilpand in de Langestraat. © AD

Monumentaal winkelpand in Amersfoort in oude glorie hersteld

Met de plaatsing van een reeks ornamenten op het dak, is het monumentale winkelpand op de hoek van de Langestraat en Zevenhuizen weer grotendeels in oude glorie hersteld.

De nieuwe ornamenten van natuursteen zijn ontworpen door Cor van den Braber, oud-hoofd monumentenzorg van de gemeente Amersfoort. ,,We zijn er heel blij mee'', zegt Paul Ruig, bouwkundige van MHM (voorheen Stadsherstel), eigenaar van het pand. ,,Zoals het er nu bij staat, is het een aanwinst voor de stad. Als je vanaf de Kamperbinnenpoort de Langestraat in loopt, springt het echt in het oog.''

Jugendstil

Het zeskantige gebouw met zijn opvallende, oranje bakstenen gevel en prominente raampartijen stamt uit 1903, toen de Jugendstil op haar hoogtepunt was. Ontwerper was de gerenommeerde architect Hermanus Kroes. Oorspronkelijk was de ingang een portiek en had de bovenste verdieping een inpandig balkonnetje. V&D zat er, voordat het warenhuis in 1934 verhuisde naar de Utrechtsestraat, daarna volgde Drexhage-De Vries met speelgoed, glas en porselein en in 1955 nam het echtpaar Koppelman de zaak over.

Volledig scherm
Hetzelfde pand in 1993, toen nog zonder ornamenten op het dak. © Archief Eemland
Volledig scherm
In de jaren 20 werd gesproken over een 'wanstaltig winkelpand'. © Archief Eemland

Na het vertrek van schoenenzaak Ziengs in 2013 stond het pand een poos leeg. Sinds begin vorig jaar is Nul33 er gevestigd. Voor de opening van dit café-restaurant onderging het interieur een restauratie, waarbij allerlei fraais tevoorschijn kwam dat lang verborgen was geweest achter voorzetwanden, zoals bloemschilderingen en oude teksten op dwarsbalken als 'prijzen verkoop à contact'. De ramen op de eerste en tweede etage, die lang afgeplakt waren, bieden sindsdien weer uitzicht over Amersfoorts belangrijkste winkelstraat.

Pinakels

De originele klauwstukken en pinakels werden ergens in de jaren 50 verwijderd, waarom is niet bekend. Mogelijk was het een kwestie van smaak. In 1928 werd al eens een artikel gepubliceerd, waarin gesproken werd van een 'wanstaltig winkelhuis', dat 'vloekte' met de nabijgelegen eeuwenoude Sint Joriskerk.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort